Hlavní obsah

Kia poodhaluje design svého evropského bestselleru. Sportage bude ještě větší UFO než kdy dřív

Foto: Kia

Nebude létat, ale jezdit po silnicích, což ovšem neznamená, že nepůjde o UFO. V Evropě velmi populární SUV Sportage se už brzy ukáže v modernizovaném provedení a nabídne ještě divočejší vzhled než dosud. Víme to, protože Kia odhalila malou upoutávku.

Článek

Kia omladí svůj evropský bestseller Sportage, který se svým vzhledem přiblíží k sesterským modelům typu Sorento nebo EV9. Oficiální ochutnávka ukazuje nový design světlometů s denním svícením podobný tomu, jaký najdeme právě na větším Sorentu.

Zadní lampy rovněž působí nově, s novou grafikou, ovšem zbytek (soudě i dle siluety) nejspíš zůstane beze změn.

Kromě tohoto se víc neví. Předpokládá se, že interiér bude více hi-tech, opět inspirovaný elektrickými modely značky. Očekává se i třídisplejová konfigurace jako u EV9 nebo EV3.

Foto: Kia

Příď ukazuje nasazení designu podobného Sorentu, EV9 či EV3.

Motory nejspíš zůstanou beze změny, takže půjde o benzinové pohony, mild-hybridy, samonabíjecí hybridy a plug-in hybridy. Pohon předních kol a volitelná čtyřkolka pravděpodobné také zůstanou.

Otazník visí nad naftovou šestnáctistovkou. Dieselů mají výrobci tendence se kvůli emisím zbavovat. Na druhou stranu Hyundai a Kia prodávají tolik elektromobilů, že by se ve flotilovém emisním balíčku mohl diesel snadno schovat.

Foto: Kia

Také zadní lampy působí svěže a mají novou grafiku.

Co možná půjde nahoru, je cena. Aktuálně se benzinová Sportage s manuálem prodává od necelých 635 tisíc, mild-hybrid stojí skoro 670 tisíc, diesel od 790 tisíc korun, hybrid od 850 tisíc a plug-in hybrid od 1,18 milionu korun.

Vzhledem k načasování upoutávky se očekává, že faceliftovaná Sportage bude odhalena na autosalonu v Los Angeles už příští měsíc. Zahájení prodeje by pak mohlo nastat už začátkem roku 2025.

Načítám