Hlavní obsah

Ford rozjel výrobu elektrického Exploreru. Do fabriky s umělou inteligencí nalil obrovské peníze, stroje se budou samy učit

Foto: Ford

Nedlouho poté, co Ford dokončil zatěžkávací zkoušku nového Exploreru ve formě cesty kolem světa, rozjel jeho sériovou výrobu. Stalo se tak v německém Kolíně nad Rýnem, tomu předcházela rekonstrukce továrny. Byla doslova za „hubičku“, vyšla na v přepočtu 45,4 miliardy korun.

Článek

Severoamerická automobilka Ford slaví milník, a to zahájení sériové výroby svého plně elektrického modelu Explorer, který stojí na technických základech Volkswagenu ID.4.

Ford pro Explorer opravil původní výrobní závod vybudovaný (a postupně modernizovaný) roku 1930, zainvestoval do něj v přepočtu 45,4 miliardy korun a pojmenoval jej Kolínské centrum elektromobilů (Cologne Electric Vehicle Center).

Foto: Ford

Ford vsadil na moderní stroje, roboty a umělou inteligenci.

Z názvu tedy vypovídá, že tato továrna budoucnosti bude chrlit jen elektromobily, k Exploreru se koncem letošního roku přidá další SUV, více sportovně laděné. Fabrika mimo jiné sází na umělou inteligenci, samoučící se stroje a armádu 600 robotů, což vše dohromady pomáhá práci jednak zefektivnit, ale zejména zlevnit a ohlídat kvalitu.

Továrna je rovněž vybavena pokročilým řídicím centrem, které monitoruje celý proces montáže v reálném čase. Vždy se tak ví, kde je jaký díl, kdy a kam má přijít a čím se má popřípadě montovat. Zaměstnanci poté svoje úkony zaznamenávají do systému pomocí dotykových obrazovek.

Díky obrovské investici závod rovněž produkuje méně emisí, spotřebuje méně vody i samotné energie, ta elektrická a plynová je z obnovitelných zdrojů. Ford dokonce pracuje na technologii monitoringu vypouštění skleníkových plynů, a to proto, aby se dopracoval až k uhlíkové neutralitě plánované na rok 2035.

Ford Explorer se tak zařadil vedle Fordu Mustang Mach-EFordu F-150 Lightning do rodiny elektromobilů modrého oválu oficiálně nabízených v Evropě. V blízkém budoucnu pak bude následovat ještě plně elektrická Puma, ta bude mít rodný list v rumunské Craiově.

Načítám