Hlavní obsah

Co víme o Dacii Bigster? Technika Dusteru ve velkém balení, benzinové motory a možná i 7 míst

Foto: Dacia

Větší bráška populární Dacie Duster už pilně trénuje a chystá se na svůj příchod mezi plnohodnotná rodinná SUV. Velikán Bigster má nabídnout už známé motory, ale za svoji prostornost si prý nenechá draze zaplatit. A co víc, počítá se také se čtyřkolkou, čímž auto bude konkurovat i zajetým značkám.

Článek

Dacia Bigster už je zase o krok blíže k oficiálnímu odhalení. Víme, že už nyní jezdí maskované prototypy, proto si pojďme shrnout, co o Bigsteru, který se údajně nemá příliš lišit od představeného konceptu, zatím víme.

Technicky bude vozidlo vycházet ze současného Dusteru, takže převezme i jeho platformu CMF-B původem od Renaultu, jen bude s délkou 4,6 metru o 0,3 metru delší než Duster. Znamená to, že délkou Bigster poleze do zelí např. Fordu Kuga, Toyotě RAV4, ale i Škodě Kodiaq a dalším podobným SUV.

Foto: Dacia

Dacia Bigster bude de facto Duster s větším kufrem a možná i 7 místy k sezení.

Auto bylo původně vyvíjené jako sedmimístné, nicméně podle nedávných informací se jevilo, že nakonec bude jen pětimístné, ovšem s obřím kufrem. Nyní se zase spekuluje o tom, že třetí řada sedadel bude volitelná.

Předpokládá se, že základní pohonnou jednotkou Bigsteru bude 110koňový přeplňovaný zážehový tříválec. Ovšem vzhledem k tomu, že se počítá i s pohonem 4 × 4, kalkulujeme též s možností nasazení silnějšího zážehového přeplňovaného čtyřválce.

Foto: Dacia

Design přídě by měl být obdobný jako u Duster na snímku.

Jelikož se Dacia přehoupla zčásti do hybridní éry, Bigster pravděpodobně nemine samonabíjecí hybrid o 140 koních s multimódovou převodovkou. Diesely Dacia už zařízla, ačkoli v Bigsteru bychom si jej uměli živě představit…

Auto bychom mohli spatřit, doufejme, už letos, nicméně prodeje by měly být zahájeny až příští rok. Spekulace ohledně cen se liší, avšak Bigster by se mohl prodávat okolo 580 000 Kč v základu (Duster začíná na 430 tisících), čímž by se tato velká Dacia rázem stala jedním z nejlevnějších velkých SUV na trhu.

Načítám