Hlavní obsah

Citroën ukázal budoucnost svých rodinných SUV. Budou divoce tvarovaná a nabídnou motory pro všechny

Foto: Citroën

Citroën představil na pařížském autosalonu 2024 koncept C5 Aircross Concept, čímž nastínil, jak jeho rodinně orientované SUV modely řady C5 Aircross budou vypadat. Rozhodně ostřeji, nabídnou více prostoru a motorizace pro každého.

Článek

Francouzský Citroën zatím jen poodhalil pokličku toho, čeho se dočkáme už příští rok. Nový C5 Aircross totiž bude větší a designově rozhodně ostřejší. Už žádné kulaté tvary a různé elipsy, ale hrany, roviny a další nekulaté geometrické obrazce.

Výrobce slibuje, že automobil nepřijde o praktičnost ani aerodynamiku. Naopak v tomto směru má být SUV lepší než předchůdce. A změny se dotknou i technologií, a to kvůli zástavbě nejnovějších asistenčních systémů, rozhraní infosystému a konektivity. Zkrátka čekejme více digitalizace a online prvků.

Nový model bude jezdit na platformě STLA Medium, která je kompatibilní se spalovacím, hybridním a plně elektrickým pohonem. Model bude nejspíš kopírovat pohony sesterských peugeotů 3008 a 5008, respektive Opelu Grandland.

V Evropě bychom se tak mohli dočkat mild-hybridní zážehové dvanáctistovky o 136 koních, ovšem nejspíše se nevyhneme ani elektromobilům o výkonech 210 koní (akumulátor 73 kWh), 230 koní (akumulátor 96,9 kWh) nebo 320 koní v provedení 4 × 4. Nabídku doplní rovněž plug-in hybridní varianty.

Jestli se automobilka bude držet své odvážně vize, mohla by na trh přinést skutečně atraktivní SUV působící moderně, až futuristicky, což by mohlo oslovit i klientelu, která by jinak koukala po šmrncovních peugeotech nebo avantgardních modelech DS. Uvidíme už příští rok.

Načítám