Hlavní obsah

Beznadějně zastaralá Lada Niva má po modernizaci. Dostala prvek, který je všude jinde obvyklý, u Nivy však jde o revoluci

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Posledního vylepšení s přídomkem Legend se klasická Lada Niva dočkala koncem roku 2019. Pár let nato přišla o většinu moderních technologií, ovšem nyní se vrací navíc vybavená prvkem, který byste u ní asi nehledali. O co jde?

Článek

Psal se rok 2019 a ruská Lada ukázala světu faceliftované provedení své legendární Nivy vyráběné od roku 1977. Terénní krabice tehdy dostala např. přepracovaný interiér, boční airbag řidiče, anténu a v některých verzích také přední mlhovky.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Poslední modernizace na Legend proběhla koncem roku 2019.

Jenže poté přišla válka na Ukrajině a od Lady se odvrátila většina západních dodavatelů. Takže žádné ABS, žádné vstřikování od Bosche, žádný airbag.

Nedávno se objevily informace, že se výroba vozu vrací s novými komponenty a pro Evropu se připravuje neruská Niva v Ázerbájdžánu. A teď horká novinka, která vás uvede v úžas.

Lada nasazuje pro Nivu Legend světelnou technologii LED, a to výhradně pro denní svícení a přední obrysová světla. Blinkry a hlavní lampy zůstávají halogenové. Poslední a naprosto miniaturní světelnou změnou je výměna oranžových krytů blinkrů za čiré.

Výrobce uvádí, že nasazením LED denního svícení se jeho svítivost zvýšila ve srovnání s klasickou žárovkou o 50 % a svítivost obrysových světel dokonce o 250 %. Rovněž má tato technologie stojící v příplatku 7 000 rublů (1 700 Kč) snížit spotřebu energie. Nový prvek výbavy je dostupný pro všechna provedení mimo základního nazvaného Classic.

Foto: Lada

Prozatím jediný oficiální snímek Lady Niva Legend ukazuje diodové denní svícení.

Pro výrobce tedy velká inovace, pro našince nic převratného, protože příplatkové řešení ve formě diodového denního svícení začal do modelů Lada montovat tuzemský importér už roky před tím, než to napadlo někoho ve fabrice.

Kromě toho automobilka rozšířila barevnou paletu Nivy Legend o čtvrtý lak. Jde o hnědou metalízu nazvanou Koriander, která se u modelu ovšem nabízela už dříve. Ta aktuálně doplňuje dostupnou stříbrnou metalízu a základní bílou a zelenou barvu.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Ukázka barvy Koriander na už nevyráběném pick-upu Lada Logo 2329.

Kromě toho se hnědá Koriander vůbec poprvé objevuje na modelu Travel, který platí jen za modernější provedení klasické Lady Niva, protože s ní sdílí pohonnou techniku a některé komponenty podvozku.

Máme i zprávy ohledně dovozu modelů Niva Legend a Travel z Ázerbájdžánu. Aktuálně se řeší administrativní záseky a boj s neochotou tamních autorit, takže posun nebo rozuzlení očekáváme až v příštím roce…

Načítám