Hlavní obsah

Automobilová helikoptéra vyřeší váš problém s kolonami nebo uzavírkami. Už ale pomalu rozbíjejte prasátko

Foto: Alef Aeronautics

Další automobilová šílenost schopná létat míří do výroby. Kupodivu nejde o žádný čínský výrobek nebo osobní vozidlo s dlouhými výsuvnými křídly. Kalifornská firma Alef Aeronautics se rozhodla automobilové létání pojmout jinak a už hlásí tisíce předobjednávek.

Článek

Vloni společnost Alef Aeronautics z Kalifornie ukázala svůj návrh létajícího vozu pojmenovaného Model A, přičemž slíbila, že jej za v přepočtu 6,7 milionu korun bude v roce 2025 skutečně vyrábět.

Navzdory skeptickým očekáváním tento projekt nezmizel nebo jej jeho strůjci neodpískali, ale naopak nyní oznámili příjem 3 200 předobjednávek a podpis smluv s firmami PUCARA Aero a MYC o výrobě certifikovatelných dílů pro letecký průmysl.

Jmenované společnosti nejsou žádnými „béčky“, nýbrž dodavateli pro Boeing, Airbus a další. Model A si totiž zakládá na bezpečnosti, proto výrobce vsadil na osvědčené koně.

Automobilka Alef dále tvrdí, že mimo předobjednávek obdržela osvědčení o letové způsobilosti od amerického Federálního úřadu pro letectví.

Čím to, že Model A má takhle slušně nakročeno? Ono úplně nejde o „klasické“ létající auto s křídly, ale spíše o vrtulník, jemuž stačí ke vzletu krátká dráha. Speciální „děravá“ karoserie modelu totiž ukrývá čtyři výkonné vrtule, díky nimž se Model A odlepí od země.

V praxi má Model A fungovat například tak, že bude jezdit normálně po ulici/silnici, ale když bude potřeba, tak jednoduše vzletí svisle nahoru. Takže už žádné kolony nebo objížďky uzavírek.

Výroba létajícího A je plánovaná až na konec roku 2025, nicméně firma už teď připravuje podstatně levnější a rovněž létající Model Z, který chce prodávat za v přepočtu 785 000 Kč. A pokud by se to opravdu podařilo, šlo by asi o nejlevnější helikoptéru na trhu.

Načítám