Hlavní obsah

Zdraží benzin a nafta o 2 Kč na litru? Zelené příplatky za palivo míří do Sněmovny, pro motoristy to nevypadá dobře

Foto: Shutterstock

Od roku 2027 se mají emisní povolenky vztahovat na veškerou spotřebu fosilních paliv. Vláda se chystá změny přidat do jednoho z projednávaných zákonů. A pokud vše projde, motoristé si za plnou nádrž připlatí.

Článek

O tom, že do Sněmovny míří třaskavé téma „zelených“ příplatků za benzin a naftu, informovaly v úterý ve svém článku Seznam Zprávy. Připomínají, že Česko loni souhlasilo s rozšířením emisních povolenek i na benzin nebo plyn. Až teď ale vzniká plán, jak téma dostat do zákona.

Loni česká vláda schválila unijní směrnici týkající se rozšíření emisních povolenek. Od roku 2027 se mají vztahovat na veškerou spotřebu fosilních paliv, tedy i benzinu a nafty. Koalice se nyní chystá změny přidat do jednoho z projednávaných zákonů. Zatažení za záchrannou brzdu už je spíše teoretické.

Co přesně to znamená pro běžného motoristu? Zelené příplatky se týkají plynu a uhlí, ale také benzinu nebo nafty a mají být součástí konečné ceny pro všechny zákazníky podobně jako spotřební daně. Míra zdražení zatím není přesně stanovena a odvine se od budoucích cen povolenek, experti odhadují podražení pohonných hmot minimálně o dvě koruny za litr.

Foto: Shutterstock

Pohled na počítadlo u čerpacího stojanu může být brzy zase o něco méně veselejší.

Jak Seznam Zprávy připomínají, příslušná směrnice se začala chystat už za Babišovy vlády, hlavní jednání mezi členskými státy však proběhla až po volbách a k finálnímu odsouhlasení došlo loni v dubnu. Směrnice je závazná a jedinou možností na zvrácení celého postupu je potenciální dohoda v celé EU.

Platnost směrnic schvalují členské státy v Radě EU a Evropský parlament. Převod do národní legislativy je posléze povinný a v případě povolenek měl být hotový do poloviny letošního roku. Protože jde ale o citlivé téma, vláda jeho projednávání vcelku dlouho odkládala.

Foto: Profimedia

Plná padesátilitrová nádrž paliva může být brzy o zhruba stovku dražší.

K finálnímu rozklíčování zelených příplatků by mělo dojít v dohledné době. Celý článek o fungování nových povolenek, ale také možných dopadech na další odvětví si můžete přečíst už teď na Seznam Zprávách.

Načítám