Hlavní obsah

Volvo láká na novinku s karoserií, od které se už roky upouští. Zamíří i k nám, chce zatopit prémiovkám

Foto: Volvo

Švédská značka vůbec poprvé poodhalila další chystanou novinku. Pod označením ES90 se ukrývá elektromobil s karoserií, která je vedle nejrůznějších SUV a crossoverů na ústupu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi

Nový model, jehož premiéru plánuje Volvo na rok 2025, bude elektrickým ekvivalentem spalovací S90. Z toho už jste asi stihli odvodit, že půjde o limuzínu (respektive sedan), tedy karosářské provedení, od kterého už drtivá většina značek dala ruce pryč a zůstává pouze hrstka prémiovek.

Volvo novinku poodhalilo na akci v Göteborgu a zatím nám ukázalo pouze elegantní siluetu. Lze však předpokládat, že designové i technologické vychytávky si propůjčí od vlajkového SUV EX90. Síly poměří například s BMW i5 nebo Mercedesem EQE.

Podle informací kolujících internetem má být ES90 dlouhé asi pět metrů a dorazí jako zadokolka s jedním elektromotorem, případně čtyřkolka se dvěma motory. V útrobách má být uložena 111kWh baterie (107 kWh využitelných) – stejná jako u SUV – ale dojezd bude díky lepší aerodynamice a nejspíš i nižší hmotnosti určitě vyšší než 600 kilometrů.

Foto: Volvo

Vlajkové Volvo EX90, ze kterého bude sedan vycházet.

Sedan se bude vyrábět v čínské továrně vlastněné společností Geely (pod jejíž křídla dnes Volvo patří). Model byl ostatně vyvinut právě pro tento trh, kde se luxusní sedany stále těší vysoké oblibě. Volvo však potvrdilo, že později se pole působnosti rozroste i na další trhy včetně Evropy.

Není to však jediná novinka Volva. V rámci obrození automobilky se už v roce 2026 můžeme těšit na elektrickou alternativu SUV XC60. Nepřekvapivě ponese označení EX60, od větší „devadesátky“ převezme platformu i řadu chytrých funkcí. Naopak spalovací XC60 bude pokračovat v omlazeném balení, tedy stejně, jako tomu je u dvojičky EX90 a XC90. Od „šedesátek“ si však automobilka slibuje mnohem větší prodejní úspěchy, míří totiž na širší spektrum zákazníků.

Související témata:
Načítám