Hlavní obsah

Velká revoluce v malých autech. Mercedes poodhaluje svůj nejlevnější sedan a chystá brutální přeskládání nabídky

Foto: Mercedes-Benz

Stříbrné šípy v příštích letech značně přeskládají svou nabídku malých a kompaktních aut. Novým želízkem v ohni se stane produkční CLA, jehož maskovaný prototyp se poodhalil na francouzském festivalu.

Článek

Zhruba před rokem nám Mercedes představil koncept CLA Class, jenž měl být ukázkou podoby a technologií nových malých mercedesů. Dnes už víme, že auto je velmi blízko sériové produkci, protože maskovaný exemplář plně funkčního prototypu už značka vesele vystavuje. Poprvé na festivalu módy na jihovýchodě Francie.

Nové CLA má sice podle fotek svažující se záď ve stylu „čtyřdveřového kupé“, ale mělo by jít o tradiční sedan. Novinka je posazena na modulární platformě MMA, která je kompatibilní se spalovacími jednotkami i elektromotory.

Bystrému oku neuniklo, že maskovaný kousek má na zadních blatnících dvě víčka, což může znamenat dvě věci - buď je to plug-in hybrid, nebo elektromobil se dvěma konektory pro komfortnější dobíjení.

Foto: Mercedes-Benz

Novinka vypadá jako zmenšené CLS, které už Mercedes nenabízí.

Vzhledem k tomu, že má jednolitou masku a chybí mu koncovky výfuku, přikláněli bychom se spíše ke druhé variantě. Jen připomeňme, že loňský koncept CLA Class byl elektromobilem s dojezdem až 750 kilometrů a 800V architekturou s rychlonabíjením, které doplnilo 400 km dojezdu za pouhých patnáct minut.

Celkově čekají Mercedes v nabídce malých aut opravdu velké rošády. K CLA se nejspíš nepřipojí tradiční sedan třídy A, protože značka chce svou nabídku zjednodušit a zefektivnit.

Zkosené CLA by časem měl doplnit kombík, nebo spíše stylovější Shooting Brake. K nim přibudou dva malé crossovery, nejspíše nové generace GLA a GLB. Ani slůvko nepadlo o dalších generacích třídy A a třídy B, jejich místo by časem mohlo zaplnit tzv. „dětské géčko“, zmenšená obdoba ikonické třídy G.

Na podrobnosti si musíme ještě nějaký čas počkat, ale něco nám říká, že světová premiéra horké novinky už nemůže být daleko. Na cestách bychom zbrusu novou třídu mohli potkávat už v roce 2026, kdy vyzve třeba omlazené Audi A3 sedan nebo BMW řady 2 Gran Coupé. Mezi malými prémiovkami se tedy v dohledné době máme na co těšit!

Související témata:
Mercedes-Benz Třídy A
Načítám