Hlavní obsah

Velká auta na hudebních festivalech nemusí jen převážet techniku. Fanouškům mohou dělat radost i užitek

Foto: Red Bull

Festivalová sezona je se startem léta oficiálně tady! Multižánroví fandové už jistě netrpělivě vyhlížejí letošní ročník Colours of Ostrava, který se kvapem blíží. Velkolepé akce tohoto typu však nejsou jen o samotných vystupujících, ale i doprovodném programu, s nímž často pomáhají kamiony a další velká technika.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava se koná 17. až 20. července 2024 v oblasti Dolních Vítkovic. Také letos bude našlapaný prestižními jmény domácí i světové hudební scény. Na akci dorazí například Queens of the Stone Age, Lenny Kravitz, Sam Smith, James Blake nebo Sean Paul. Česko-slovenská tvorba bude zastoupena jmény jako Aneta Langerová, Lenny, Lake Malawi, ADONXS, MIG 21 a mnoha dalšími.

Velkolepá událost však není jen o slavných jménech světové a domácí hudební scény, pro návštěvníky je neméně důležitý rovněž bohatý doprovodný program. Že za přípravou takového festivalu stojí desítky až stovky kamionů převážejících produkční a hudební techniku, to je jasná věc. Jenže kamiony a velká auta nemusejí na festivalech sloužit jen k logistickým účelům. V historii jsme byli svědky různých zajímavých nápadů.

Pojízdná nabíječka

Jeden z předních mobilních operátorů obrážel před lety britské festivaly se 44tunovým kamionem, jenž sloužil jako pojízdná powerbanka. Ta dokázala najednou obsloužit až dva tisíce telefonů od různých výrobců a během jedné víkendové akce dodala energii 72 tisícům zařízení. Službu však mohli využít pouze zákazníci daného operátora, všichni ostatní měli smůlu.

Foto: Vodafone

V roce 2011 se kamion těšil velké oblibě. Dnes už by asi vzhledem k rostoucímu počtu kapesních powerbank takový úspěch neměl.

Fesťák na kolech

Využití pojízdné techniky na velkých akcích ještě více posunul nejznámější výrobce energetických nápojů. Ten totiž starý autobus přestavěl na… pódium na kolech! Poprvé jej ukázal v akci na malé rakouské události před osmnácti lety. Od té doby začal na svém projektu intenzivně pracovat a dnes je z něj ikona velkých slavností po celém světě.

Foto: Red Bull

Takto vypadal jeden z prvních fesťáků na kolech od Red Bullu.

Takových busíků dnes existuje několik desítek. Některé můžete potkat na akcích v Evropě, jiné se ukazují hlavně v zámoří. Autobus je po rozložení plnohodnotným pódiem s veškerou potřebnou technikou a produkcí, uvnitř pak vystupujícím a pozvaným VIP šťastlivcům nabízí luxusní zázemí včetně pohodlného sezení a kvalitního občerstvení.

Foto: Red Bull

Backstage Tour Busu nabízí vysoký komfort.

Ale zpět k letošním Colours of Ostrava! Jakým způsobem tu tento rok bude využita technika všeho druhu, se dozvíme co nevidět. A pokud se sem chystáte, je nejvyšší čas řešit ubytování! Organizátoři připravili kemp u Slezskoostravského hradu, který je vzdálen zhruba dvacet minut pěší chůzí od areálu. Využívat však můžete i nejbližších hotelů a penzionů, jejichž přehled jsme pro vás připravili zde.

Ale pozor, festival se nezadržitelně blíží a kapacity ostravských ubytování se velmi rychle plní. Stejně tak doporučujeme pořídit s předstihem i vstupenky, které teď navíc budou výhodnější než později na místě.

Načítám