Hlavní obsah

V Česku se prodalo mimořádně vzácné auto, jedno z 50 vyrobených. Stát mohlo více než 12 milionů

Foto: BMW

Do České republiky míří jedno mimořádně zajímavé auto. Rádi bychom napsali, že tu bude jezdit, ale vzhledem k jeho exkluzivitě si nejsme jisti, jestli ho majitel raději jen neschová do garáže.

Článek

V Česku se totiž prodalo jedno z pouhých 50 speciálních BMW Skytop. Jde o roadster, který vychází ze stejnojmenného konceptu představeného na květnové přehlídce Concorso dʼEleganza Villa dʼEste.

Že jeden z těchto vzácných „bavoráků“ bude mít českého majitele, prozradil tuzemský importér během slavnostního představení vozu v Praze. Speciální roadster se ukázal vybraným hostům v Národním muzeu.

Kdo oním vlastníkem bude, BMW samozřejmě neprozrazuje. Automobilka ostatně nezveřejnila ani cenu. Zahraniční motoristické weby ovšem uvádějí, že by se cena měla pohybovat snad i nad hranicí 500 tisíc eur, což je asi 12,6 milionu korun.

Připomeňme, že za konceptem Skytop stojí člen designérského oddělení BMW Marcus Syring, který se při tvorbě vzhledu tohoto dvoumístného otevřeného vozu inspiroval například u ikonických roadsterů BMW 507 nebo BMW Z8. Na autě najdeme několik neobvyklých prvků.

Foto: BMW ČR

Koncept BMW Skytop se inspiroval minulostí, ale zůstává zcela moderní.

Bavorská značka vyzdvihuje třeba unikátní světla. LED jednotky usazené na frézovaných hliníkových úchytech byly vyvinuty speciálně pro BMW Concept Skytop a podle automobilky jde o nejtenčí automobilové světlomety na světě. Úzké svítilny najdeme také vzadu.

A všimněte si také klik. Že je nevidíte? Nevidíte je správně. Konvenční kliky totiž nahrazují do horních části dveří diskrétně integrovaná křidélka.

Mezi neobvyklé prvky můžeme zařadit i kůží potažený ochranný rám za dvojicí sedadel. Doplňují ho ploutvičky na B-sloupcích a zcela stahovací zadní okno. Dva odnímatelné střešní díly, rovněž potažené kůží, lze uložit do speciální úložné schránky v zavazadlovém prostoru. Kůží čalouněný ochranný rám má přirozeně propojovat exteriér s interiérem.

Vůz vychází ze současné řady 8, což jasně prozrazují nejen proporce vozu, ale také interiér, který je až na pár detailů stejný.

Pod přední kapotou pracuje nejvýkonnější osmiválec, jaký má BMW ve svém portfoliu pohonných jednotek: Zážehový přeplňovaný 4,4litrový motor o výkonu 460 kW (625 koní) z BMW M8 Competition, pohánějící všechna kola.

Jak se vám BMW Skytop líbí?
Skvost, socha na kolech!
82,9 %
Docela ujde.
9,1 %
Má malý kufr, takže děkuji, nechci.
8 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.
Související témata:
BMW Concept Skytop
Načítám