Hlavní obsah

Tvůrce kontroverzních BMW u značky končí! Má nové angažmá, tam mu takovou divočinu určitě nedovolí

Foto: Jiří Čermák

Automobilka BMW – vlastně celá její skupina – se rozhodla značně přeskládat role ve svém designérském týmu. Moderní bavoráky budou navrhovat noví lidé, strůjce obrovských ledvin míří do jiného angažmá.

Článek

Že vám design novodobých bavoráků přišel… no, minimálně kontroverzní? V budoucnu by se to mohlo změnit! Skupina BMW avizuje rozsáhlé změny v designérském týmu počínaje 1. říjnem. Šéfem šéfů zůstává i nadále Adrian van Hooydonk, pod ním se ale začínají dít věci.

Budoucí bavoráky totiž už nebude navrhovat Domagoj Dukec. Chorvat narozený ve Frankfurtu byl šéfem designu BMW od dubna 2019, do povědomí se zapsal třeba hláškou, že „dobrý design není o tom, jestli je hezký, nebo ošklivý“.

Novodobá BMW ponesou rukopis dvou lidí. Modely ve vyšších, až luxusních třídách bude mít na starosti Maximilian Missoni, který dříve působil u Volva nebo Polestaru. Kromě mnichovských prémiovek dostane na starost také vozy BMW Alpina. Kompaktnější auta značky navrhne Oliver Heilmer, který od roku 2017 šéfoval designu Mini.

Foto: Jiří Čermák

Nezapomínejme, že vzhled nových modelů je zpečetěn na dlouhou dobu dopředu. Práce nových designérů se tak na autech promítne až za nějaké čtyři roky.

A Dukec? Autor mnoha kontroverzních BMW s obrovskými ledvinami ve skupině nekončí, naopak by se dalo říct, že dokonce povýšil. Od podzimu letošního roku totiž povede designový tým luxusní značky Rolls-Royce! Ale něco nám říká, že konzervativní britská automobilka vyznačující se vytříbeným luxusem mu podobné divočiny nedovolí. I když, nechme se překvapit… Navíc může jít o svým způsobem trafiku. Právě do exkluzivní anglické značky zamířil od BMW na skok i Jozef Kabaň, který se v Mnichově se svými šéfy zrovna nepohodl.

Celý designérský tým skupiny BMW je hodně květnatý. Jeho součástí je například i nové oddělení pro „barvy a design materiálů“, které má u BMW, Mini i Rolls-Royce nově na starost Claudia Braun.

Foto: BMW

Vzhled BMW příštích let naznačil třeba koncept Vision Neue Klasse X.

Ač se vám třeba novodobé bavoráky nemusejí líbit, pravdou je, že BMW zažívá nejúspěšnější období ve své historii. Rok 2023 byl pro značku rekordní, zákazníkům totiž dodala 2 252 793 vozů. Nepřekvapivě šlo ve většině případů o SUV a crossovery.

Související témata:
Načítám