Hlavní obsah

Šampion dostal za sprosté slůvko trest jako ve školce. V paddocku to vře, zákulisí F1 začíná být pikantnější než samotné závody

Foto: McLaren

Máme za sebou osmnáctý závodní víkend letošní sezony formule 1. Dobrá zpráva: témat k probrání je hned několik. Ta špatná: samotný závod k nim rozhodně nepatří.

Článek

Třaskavé to v paddocku formule 1 začalo být už po posledním závodě v Baku. Konkurentům McLarenu se nepozdávalo, že nikdo nebyl schopný na dlouhatánské rovince ani s aktivním DRS předjet prvního Oscara Piastriho. Ukázalo se totiž, že zadní křídlo oranžového monopostu je ve vysoké rychlosti velmi flexibilní a funguje jako takové mini DRS. Piastrimu prý v maximální rychlosti přinášelo výhodu až 3 km/h.

A další kauzička byla na světě. McLaren se nejprve nechal slyšet, že podle FIA pravidla neporušil, ale prokativně fungování zadního křídla změní. Krátce poté přišlo i oficiální vyjádření Mezinárodní automobilové federace, která naopak tvrdila, že stáj k úpravě přiměla.

Tím však závodní víkend plný zvláštností teprve odstartoval. Prezident FIA Mohammed Ben Sulayem apeloval na závodníky, aby ve vysílačkách nebyli tak sprostí. „Jezdci nejsou žádní rappeři,“ vyzýval je ke slušnějšímu projevu. Zatímco sedminásobnému šampionovi Lewisi Hamiltonovi přišla poznámka o rapperech stereotypní a zaměřená vůči lidem černé pleti, Verstappen si z doporučení šéfa FIA hlavu nedělal. Když pak na tiskové konferenci použil oblíbené anglické slůvko na F, překvapivě přišel vůbec poprvé trest: veřejně prospěšné práce! Ano, slyšíte správně…

Foto: F1

Během závodního víkendu v Singapuru se řešilo snad vše… kromě samotného závodu.

Nemyslete si, že by snad měl Max po konci závodu zametat boxy, trest spíše spočívá v tom, že se nezištně zapojí do vedlejších aktivit sportu. I tak ale většině paddocku přišel trest absurdní: „Copak je nám pět nebo šest let?“ ptal se sám sebe Verstappen. A zastání nečekaně našel i u svého letitého soka Hamiltona.

Tím však boj mezi lídrem šampionátu a FIA neskončil. Po této aférce totiž začal Max na tiskové konferenci odpovídat jednoslovně, prý aby nedostal další den prospěšných prací. Nejprve to vypadalo, že si utahuje i ze samotných novinářů, ale nakonec jim vysvětlil, že to není nic proti nim. A pokud chtějí, rád jim na otázky odpoví na „soukromé tiskovce“ přímo v boxové uličce, tedy tam, kde nad vyjádřeními nemá FIA dohled:

Jeden by skoro zapomněl, že jsme do Singapuru přijeli závodit. A že boj o titul mistra světa je s vadnoucí formou Red Bullu stále otevřený! Ještě než monoposty vystartovaly do osmnáctého závodu letošní sezony, začala se paddockem šířit další divoká spekulace: Daniel Ricciardo po tomto závodním víkendu u týmu RB končí a nahradí jej dravé mládí v podobě Liama Lawsona.

Nejprve se zdálo, že jde o další novinářskou kachnu, vždyť Australanův tým během víkendu nic takového nepřipouštěl. Když ale Ricciardo po velké ceně odpovídal novinářům a draly se mu slzy do očí, bylo jasné, že se něco děje. A určitě jej nedojal fakt, že v samotném závěru zajel nejrychlejší kolo. Když mu pak po návratu k týmu jeho nejbližší spolupracovníci aplaudovali ve stoje, vypadalo to na definitivní tečku za jeho kariérou. Pokud tomu tak skutečně je, bylo to ze strany stáje minimálně nedůstojné. Ta totiž do této chvíle dosud nic oficiálně nepotvrdila.

Pomalu se dostáváme k samotnému závodu, který byl… no, nanejvýš nudný. Dominantní Lando Norris si na čele budoval obrovský náskok, kvůli čemuž hned dvakrát málem skončil v bariéře. Max Verstappen minimalizoval ztráty na druhém místě, s dalším obrovským odstupem skončil třetí Piastri, celou minutu dostal nadělenou čtvrtý Russell.

Zmínil jsem Ricciardovo nejrychlejší kolo, které má pro Verstappena cenu zlata. Proč? Sebral ho totiž Landu Norrisovi, který tak Maxe v šampionátu nestáhl o osm, ale pouze sedm mistrovských bodů. A teď to přijde: do konce sezony zbývá už jen šest velkých cen (plus tři sprinty). Pokud by Lando všechno vyhrál a pokaždé získal i nejrychlejší kolo, Verstappenovi stačí být vždy druhý a přesto bude mistrem světa. O jediný bod!

Pamatujete, jak Lando musel v Maďarsku připustit vítězství kolegovi Piastrimu? Těch sedm bodů mu může na konci sezony ještě zatraceně chybět. Pro fanoušky formule 1 je ale jedině dobře, že se nám schyluje k další epické bitvě, jejíž vyvrcholení by mohlo nastat až v posledním závodě ročníku. Těšíme se!

Související témata:
Daniel Ricciardo
Načítám