Hlavní obsah

Tímto by Fantomas jezdil dnes: DS slaví narozeniny působivým konceptem, inspiroval se ikonou historie

Foto: DS

Před deseti lety se DS osamostatnilo a v rámci koncernu PSA (nyní Stellantis) se stalo samostatnou automobilkou zaměřenou na luxus. Kulatiny se designéři rozhodli oslavit atraktivní kreací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Historický Citroën DS je nedílnou součástí automobilového světa, do kterého se zapsal třeba i jako filmové auto Fantomase. Na něj navazoval další originální kousek - Citroën SM, jenž se teď v podání DS (dnes už samostatné značky) dočkal reinkarnace pro moderní éru.

DS se profiluje jako luxusní francouzská značka, která by ráda „zatopila“ třeba i německému prémiovému triu. Není tedy divu, že desáté narozeniny od svého osamostatnění se rozhodla oslavit ve velkém stylu. Koncept, který si můžete prohlédnout v galerii, se jmenuje SM Tribute a nechává vzpomenout na někdejší stejnojmennou ikonu z první poloviny sedmdesátých let.

Tvar karoserie je povědomý – nízké kupé s dlouhou kapotou a prosklenou kabinou však přiváží veškeré moderní technologie. Mrkněte třeba na světla nebo originálně zakrytovaná dvaadvacetipalcová kola vzadu.

Foto: DS

Co myslíte, povedla se reinkarnace?

Kombinaci retra s modernou najdeme také uvnitř. Tady se historií inspiruje hlavně tvar přístrojové desky, po vzoru dnešní doby však hrají prim displeje. Najdeme tu nejen prohnutou středovou obrazovku, ale také široký digitální přístrojový štít a překvapivě je další displej namontovaný i ve volantu.

DS říká, že sériovou produkci tohoto konkrétního kousku neplánuje, může ale posloužit jako inspirace pro chystané novinky. „Není naším zvykem, abychom investovali tolik času a energie do něčeho, co potom nebude souviset s naší další prací,“ říká designér Thierry Metroz a naznačuje, že koncept SM Tribute opravdu nevznikl jen z dlouhé chvíle.

Designérský tým DS se ostatně už před časem nechal slyšet, že právě historické modely se stanou inspirací pro novou elektrickou vlajkovou loď. Na podrobnosti je ještě brzy, ale určitě bude představena mezi lety 2024 a 2026, kdy chce DS na trh uvést osm novinek. V tomto případě se hovoří o luxusním sedanu s dojezdem přes 700 kilometrů. Tak se nechme překvapit!

Načítám