Hlavní obsah

Tento elektromobil snad nepůjde nemilovat: Renault Twingo se vrátí jako městský prcek za prima peníze

Foto: Renault

Nástupce kultovního modelu Twingo skutečně vznikne! Renault přiveze prototyp blízký sériové produkci ukázat na domácí autosalon v Paříži.

Článek

První Renault Twingo spatřil světlo světa v roce 1992 a ve stylové formě měl nabídnout dostupnou mobilitu všem zákazníkům. Francouzi na „auto s rytmem života“ dodnes s láskou vzpomínají, a tak není divu, že se Renault při stavbě nového malého elektromobilu inspiroval právě tímto kouskem.

Moderní Twingo zůstává u jednoprostorové karoserie, ale oproti předchůdci dostává prosklenou střechu a především druhý pár dveří. Tvůrci vyzdvihují, že díky malým rozměrům bude vůz ideální do města, díky pětidveřové karoserii však nabídne i vyšší praktičnost.

Ještě sympatičtější jsou hravé designové detaily odkazující na prapůvodního předchůdce. Všimněte si například veselých kulatých světel vpředu s diodovou technikou, symbolických kruhových klik dveří nebo tří malých otvorů na kapotě, které dříve sloužily k odvětrávání, zatímco dnes plní estetickou funkci.

Foto: Renault

Inspirace předchůdcem je zřejmá, do kabiny jsme zatím nenahlédli.

Spekulovalo se, že elektrické Twingo by mohlo vzniknout ve spolupráci s koncernem Volkswagen, z toho ale nakonec sešlo. Renault však stavbu roztomilého městského elektroprcka nevzdal a brzy se jej dočkáme ve výrobě. Otázkou zůstává, s jakou technikou? O tom zatím inženýři nemluví, slibují ale, že auto se stane nejúspornějším elektromobilem na trhu. Jedna kilowatthodina prý vystačí na 10 kilometrů jízdy.

Nejde o první elektromobil, u kterého se Renault nechal inspirovat historií. Světu už se stihl představit reinkarnovaný Renault 5, příští týden se v Paříži představí ještě „čtyřka“ v obdobném stylu, ale s prvky crossoveru. Twingo bude ze všech těchto modelů nejmenší, a tedy i nejdostupnější.

Značka před časem avizovala cenu pod magickou hranicí 20 000 eur, Twingo by tedy na českém trhu mohlo startovat pod půlmilionem. Sériová produkce má odstartovat v roce 2026, s prototypem se však budete moci seznámit už 14. října na pařížském výstavišti, kde se uskuteční jeho slavnostní premiéra.

Jak se vám líbí novodobé Twingo?
Nádhera, sem s ním!
65,4 %
Kdyby tak jen mělo spalovák...
22,4 %
Nic pro mě.
12,2 %
Celkem hlasovalo 844 čtenářů.
Načítám