Hlavní obsah

Tajemná hláška z prostředí F1 nedává fanouškům spát. Šampionát má nové lídry a začíná se pořádně zamotávat

Foto: McLaren

Stáj McLaren má v posledních dnech ty nejpříjemnější starosti. Poprvé po deseti letech se vyšvihla do čela šampionátu týmů a na titul chce zaútočit také mezi jezdci. Tady to ale může být značně komplikovanější.

Článek

Zatímco první polovina letošního ročníku F1 napovídala, že půjde o další sezonu dominantního Maxe Verstappena v Red Bullu, který si snadno dojede pro čtvrtý titul mistra světa, druhá půle začíná být o poznání zamotanější. Forma Red Bullu uvadla, za posledních sedm závodů získal Verstappen jen dvě umístění na bedně, nevyhrál od červnového závodu ve Španělsku… a zezadu jej začíná stíhat hodně rychlé oranžové duo.

McLaren si po letech trápení užívá návrat na výsluní. Ten vyvrcholil poslední Velkou cenou Ázerbájdžánu, po které se papájově zbarvená stáj vyšvihla do čela šampionátu mezi týmy s dvacetibodovým náskokem na Red Bull. Oscar Piastri si totiž připsal vítězství, zatímco kolega Lando Norris se z patnácté pozice propracoval na pěknou čtvrtou příčku.

Právě Norris je nejbližším soupeřem Verstappena v boji o jezdecký titul. Na Maxe ztrácí sedm závodů před koncem 59 mistrovských bodů, které – vzhledem k aktuálnímu rozložení sil – určitě nejsou nesmazatelné. Jenže do mimořádného laufu se v poslední době dostal jeho kolega Oscar Piastri – čtyři bedny a dvě vítězství z posledních pěti závodů hovoří za vše. Na lídra šampionátu však ztrácí výrazně více – 91 bodů.

Foto: McLaren

Vedle současné formy McLarenu se řeší i tzv. papaya rules. Opravdu nám oranžoví prozradili pravý význam této hlášky?

O to překvapivější bylo, že McLaren Norrisovi cestu za stahováním Maxe zrovna dvakrát neusnadňoval. V Maďarsku byl po nešťastné strategii týmem přemluven, aby první pozici připustil Oscarovi, na italské Monze naopak k prohození pozic (druhý Piastri, třetí Norris) překvapivě nedošlo. Může se to zdát jako bezvýznamné, ale už sezona 2021 nám ukázala, že na konci ročníku může rozhodovat každý mistrovský bodík.

McLaren se snaží být gentlemanským týmem, který své jezdce nechá, aby si to vyřídili na závodní dráze. Jedinou podmínkou jsou tzv. „papaya rules“. Co že to ta papájová pravidla jsou? Hláška prvně padla během Velké ceny Itálie, kdy Norris stahoval kolegu Piastriho. Dostal povolení s Oscarem bojovat, ale pouze za dodržení papaya rules. Nejprve to působilo jako dost striktní příkaz Norrisovi: nepočítej s týmovou režií, oba jste si rovni, pozici si musíš vybojovat.

Foto: F1

Tento pohled fandy McLarenu jen tak neomrzí!

Podle McLarenu má však tajemná hláška jiný význam: „Znamená to, že naši jezdci spolu mohou na závodní dráze bojovat, ale s maximální opatrností, aby nedošlo ke vzájemné kolizi a ztrátě tolik důležitých bodů,“ vysvětlil šéf oranžového týmu, byť většině fanoušků se to příliš nezdá a McLaren podezřívají z toho, že Landovi jednoduše nechtěl pomoci. Ať už je pravda jakákoliv, příliš na tom nezáleží. Od Baku se totiž McLaren rozhodl papaya rules přehodnotit.

Stáji došlo, že pokud chce pomýšlet na titul mezi jezdci, musí Norrise v určitých chvílích upřednostnit. Snad se oranžová armáda nerozhodla pozdě, příležitostí na stáhnutí bodového náskoku Maxe ubývá a Oscar Piastri ukazuje, že rozhodně nechce hrát jen druhé housle. Nebo snad jeho forma nabere takové obrátky, že preferovaného kolegu Landa nakonec v šampionátu přeskočí? Připravte si popcorn, ve zbylých Velkých cenách máme zaděláno na dramatickou podívanou!

Načítám