Hlavní obsah

Slovenský pirát letěl 225 km/h po rakouské dálnici. Přišel o řidičák i o auto

Foto: Jakub Misík

V Rakousku platí přísné rychlostní limity a tamní policie je velmi přísně vymáhá. Zvlášť, pokud je provinilec mimorakouského původu. Důkazem, že se s tím rakouská policie nijak nemaže, je nejnovější případ slovenského dálničního „závodníka“.

Článek

Osmadvacetiletý Slovák jel po dálnici A1 u dolnorakouského Amstettenu rychlostí 225 kilometrů za hodinu. Rakouská policie dnes podle agentury APA informovala, že mu zabavila osobní automobil a provinilec přišel o řidičský průkaz.

Výrazné překročení nejvyšší povolené rychlosti bylo Slovákovi naměřeno mezi dálničními sjezdy na Ybbs a Amstetten. Policie řidiče zastavila a zabavila mu vůz. Kromě toho muž dočasně přišel o řidičský průkaz a čeká ho přestupkové řízení.

V Rakousku platí na dálnicích, stejně jako v České republice, v obci je to 50 km/h a dálniční limit je 130 km/h, mimo obec si ale Rakušani mohou užívat o 10 km/h vyšší rychlost než v ČR, mohou totiž jezdit stovkou. Tresty za překročení limitů se však výrazně liší.

V letošním roce totiž Rakušani ještě přitvrdili a mohou přísněji trestat bezohlednou, nebezpečnou a rychlou jízdu. Základní pokuty při překročení rychlosti jsou na úrovni 29 eur (v přepočtu 737 Kč), ale podle závažnosti mohou vystoupat až na úroveň 2 180 eur (55 tisíc korun).

Skutečně závažným přestupkem je překročení rychlosti v obci o více než 60 km/h a mimo obec o 70 km/h, kdy policie může zadržet vozidlo pouze předběžně (do 14 dnů se pak rozhodne o tom, zda zůstane zabavené, nebo vám ho vrátí – to pokud jste v uplynulých 4 letech nespáchali jiný rychlostní přestupek) a musíte zaplatit pokutu až 5 000 eur (126 tisíc korun). Při překročení rychlosti o více než 80 km/h v obci nebo o 90 km/h mimo obec pak bude vaše vozidlo bez milosti zabaveno a následně vydraženo v aukci.

Načítám