Hlavní obsah

Škodovka láká na nový ostrý speciál. Má 340 koní, obří křídlo a gumy pálí jedna radost

Foto: Škoda Auto

Mladoboleslavská značka odhalí tento týden soutěžní specialitku, kterou vyvíjí divize Škoda Motorsport. Parametry zní slibně, vůni spáleného benzinu ale nečekejte.

Článek

Chystaný projekt nese označení Škoda Enyaq RS Race. Pokud se ve škodováckých modelech alespoň trochu vyznáte, asi už tušíte, že pod kapotou nebude burácet přeplňovaný benziňák, ale namísto něj uslyšíte nanejvýš bzukot elektromotorů.

Okořeněná specialitka vychází ze sériového elektromobilu Enyaq Coupé RS a nepůjde o auto, které zamíří do sériové produkce. Podle značky má „představit aktivity Škody v oblasti elektrifikace motorsportu směrem k větší udržitelnosti v budoucnu“.

Nepředstavujte si ale nutně to, že v Boleslavi chtějí kopat za elektrickou rallyeovou ligu. Koncept Enyaq RS Race spíše ukazuje inovace, které by do budoucna mohla soutěžní (a ostatně i sériová) auta dostat.

Foto: Škoda Auto

Se sériovým elektroautem si speciál určitě nespletete.

Řeč je o lehkých a zároveň pevných biokompozitních dílech, vždyť střecha, blatníky, zadní spoiler, nárazníky, zrcátka i prahy jsou u koncepčního vozu tvořeny ze lněných vláken.

Na podrobnosti si musíme ještě pár desítek hodin počkat, už teď ale víme, že elektrický divoch má maximální výkon 340 koní a inspirací mu byla Škoda Fabia RS Rally2. Proto je nejostřejší Enyaq vybaven zesílenou karoserií, ochranným rámem, závodními sedačkami nebo šestibodovými bezpečnostními pásy.

Upoutávka na Škodu Enyaq RS Race.Video: Škoda Auto

Jak už jsme avizovali, premiéra modelu je naplánována na tento týden, kdy se dozvíme i veškerá zbylá tajemství. Čekání si můžete zkrátit upoutávkou, kterou Škodovka právě teď poslala do světa. Jak můžete vidět, gumy tohle auto pálí jedna radost.

Načítám