Hlavní obsah

Škoda poprvé poodhaluje tvář nové Octavie. Premiéra se kvapem blíží!

Foto: Škoda Auto

Od debutu čtvrté generace Octavie nedávno uplynuly čtyři roky. Blíží se tedy ideální čas na omlazovací proceduru, jejíž brzký příjezd naznačuje první oficiální upoutávka.

Článek

Octavia má v nabídce Škody mimořádně důležitou roli, jde totiž o absolutní bestseller. V roce 2022 prodala mladoboleslavská značka celosvětově 141 111 ks octavií, tedy ještě výrazně více než druhého Kamiqu (96 300 ks) a třetího Kodiaqu (94 500 ks). Po čtyřech letech na trhu nastal čas na facelift, kterého se dočkáme co nevidět.

Naznačuje to oficiální upoutávka, kterou Škodovka vypustila do světa se startem nového roku. Zatím nám ukázala jen přepracovanou světelnou techniku na přídi, ale už z té je patrné, že se novinka v omlazeném balení výrazně promění. Ve vyšších výbavách budou i nadále k dispozici světla s technologií Matrix LED, avšak se zcela novou grafikou. Ta už nepřipomíná někdejší „čtyřočko“, ale budí agresivnější dojem.

Zbylé novinky si mladoboleslavští zatím nechávají pro sebe. Očekáváme ale, že Octavia dostane rovněž pozměněné svítilny vzadu, nové nárazníky na obou koncích karoserie, upravené designy litých kol a nápis na zádi v novém fontu.

Foto: Lukáš Kukla, Garáž.cz

Takto vypadá příď dosavadní Octavie. Z upoutávky se zdá, že černý plastík zmizí a světla budou pokračovat do nárazníku.

V kabině by se pak měl největší inovací stát větší displej infotainmentu s novým softwarem a rozšířenými funkcemi. Lze předpokládat, že designéři si dále pohrají s použitými materiály uvnitř a na výběr bude několik variant kabiny s různorodým obložením a stylem.

Z motorové palety už před rokem zcela vypadl litrový tříválec, který si stejně pořizovalo jen minimum zákazníků. Další změny ale v rámci modernizace neočekáváme. V nabídce tedy zůstane benzinová patnáctistovka s výkonem 110 kW, stejně jako dvoulitrové turbodiesely ve vícero výkonnostních variantách. Pokračovat budou také oblíbené deriváty RS (včetně zážehového dvoulitru) a Scout, pro fandy elektrifikovaných pohonů nesmí chybět ani plug-in hybrid kombinující čtrnáctistovku s elektromotorem.

A kdy že se nám nová Octavia odhalí zcela? Škoda ve své upoutávce avizuje premiéru v únoru, konkrétnější ale zatím nebyla. Očekáváme, že přesný termín se dozvíme co nevidět, mezitím se nám určitě ještě ukáže hrstka nejrůznějších detailů.

Související témata:
Načítám