Hlavní obsah

Rumunský Dodge: Němci představili svoji vizi divoké Dacie Duster na obřích kolech. Budou ji stavět!

Foto: Carpoint

Nejde o výkřik do tmy nebo laciný pokus o zvýšení pozornosti tím, že si úpravce nechá jen vygenerovat obrázek umělou inteligencí. Německá společnost Carpoint se totiž už dlouhodobě zabývá tuningem rumunských dacií a nyní chystá svoji edici třetího Dusteru. Máme oficiální snímky vize a jde o naprostý masakr.

Článek

Přestože se výbava posledního Dusteru jmenuje Extreme, tak kromě pár ozdůbek nenabídne nic moc divokého. S tím se rozhodně nespokojili specialisté na úpravu dacií z německé firmy Carpoint, která má za sebou už několik divokých kreací.

Aktuálně společnost oznámila, že chystá přestavbu třetího Dusteru, která bude skutečně EXTRÉMNÍ. Ukázala rendery, jež jasně dokazují, že půjde o nářez.

Auto pokryté barevnou fólií dostane úplně jiný bodykit, značně široký, doplněný novou maskou a kapotou s nádechem ve stylu amerického Dodge. Dále se rozšíření dočkají blatníky, úpravou projdou boční dveře, páté dveře a zadní nárazník s vyvedenými koncovkami výfuku.

Foto: Carpoint

Dacia Duster od německého úpravce Carpoint.

Velikost kol úpravce nezmiňuje, ovšem tipujeme to na široké 20palcové nebo 21palcové disky s velmi nízkoprofilovým obutím. Původní světlou výšku originálu 217 mm tak úprava bezesporu sníží, a zbaví tak auto jeho terénních schopností.

Němci prozatím neřekli nic o použité motorizaci nebo úpravě podvozku, ovšem naznačili, že auto skrývá „několik tajemství“. Možná se tedy dočkáme vyššího výkonu nebo jiných vylepšení, která by více odpovídala muskulárnímu exteriéru.

Připomeneme, že základním motorem pro třetí Duster je litrový tříválec na LPG o 100 koních. Tím se Carpoint nejspíš zabývat nebude, takže to vidíme spíše na tuning modelu s tříválcovou dvanáctistovkou o výkonu 130 koní, která se pojí také s pohonem 4 × 4.

Teoreticky může úpravce sáhnout i po 140koňovém samonabíjecím hybridu složeném z atmosférické šestnáctistovky a multimódové převodovky. Náš odhad ovšem je, že Němci vylepší zážehový motor 1,2 litru na 150 a více koní.

Vývoj projektu budeme dál sledovat a s firmou jsme už ve spojení. Vzhledem k tomu, že nejde o neznámou společnost, ale o renomovaného prodejce/úpravce s historií a modelovým portfoliem, mohla by finální podoba Carpoint Dusteru skutečně stát za to. Zprvu vzniknou dva různé kusy. Levné to ovšem nebude, Carpoint dustery minulé generace stojí na oficiálním webu carpoint-nrw.de od 800 000 Kč do 980 000 Kč.

Načítám