Hlavní obsah

Revoluce podle Elona Muska: Nová Tesla nepotřebuje nabíjecí kabel, volant, a dokonce ani řidiče

Foto: Tesla

Včerejší podvečer (u nás dnešní brzké ráno) nepatřil v Hollywoodu filmovým hvězdám, ale Tesle a Elonu Muskovi. Americká značka tu totiž představovala novinky pro příští roky.

Článek

Velkolepá prezentace Tesly se tentokrát nesla v duchu robotizace. Aby ne, když na ní Elon Musk představoval hned dvě auta, která si vystačí zcela bez řidiče. Minimálně jedno se prý na amerických cestách objeví už za dva roky. Za příjezdem Cybercabu (ano, s tímto interiérem) v roce 2026 si Musk stojí, ač přiznává, že v minulosti byl s časovými odhady novinek „poměrně optimistický“. Není ale žádným tajemstvím, že Musk si na deadliny nikdy moc nepotrpěl…

Prvním odhaleným vozem Tesly je Cybercab. Jak už tušíte z názvu, design se inspiruje větším pick-upem Cybertruck, je však mnohem menší a aerodynamičtější. Uvnitř najdeme jen dvě sedadla a velkou středovou obrazovku. Žádný volant, žádné pedály. Tohle auto má od roku 2026 jezdit po cestách v Kalifornii a Texasu zcela svépomocí.

Foto: Tesla

Žádný volant, žádné pedály. Tady už se s lidským řidičem nepočítá, o všechno se postará ten počítačový.

Jak už to tak u Elona Muska bývá, mnoho konkrétních podrobností jsme se nedozvěděli. Nemluvil o technice ani dojezdu, zmínil jen, že cenovka autonomního taxíku bude startovat pod hranicí 30 000 dolarů, což je v přepočtu necelých 700 000 Kč. A ještě jedna zajímavost: Cybercab nemá na karoserii konektor pro dobíjení kabelem ze zásuvky. Nabíjí se totiž výhradně indukčně.

Foto: Tesla

Za příjezdem Cybercabu (ano, s tímto interiérem) v roce 2026 si Musk stojí, ač přiznává, že v minulosti byl s časovými odhady novinek „poměrně optimistický“.

Druhým představeným kouskem je Robovan, plně autonomní přepravník, do kterého se vejde přes deset cestujících. Ani tady neznáme bližší podrobnosti, Musk ani neupřesnil, zda tento kousek má být dostupný i širší veřejnosti, nebo zůstane pouze ve službách Tesly.

Foto: Tesla

Dodávka s autonomním řízením má takřka nekonečný potenciál možností využití. O důvěře ale rozhodne spolehlivost a bezpečnost… a tady si Teslou nejsme úplně jistí.

Ta chce plně autonomní jízdy odstartovat v Kalifornii a Texasu už příští rok, zatím s tradičním Modelem 3 a Modelem Y. Cybercab pak dorazí ještě o něco později, kdy už má být kompletně připravena zámořská legislativa a všechny potřebné náležitosti.

Krátce po prezentaci dostali hosté příležitost svézt se v několika desítkách prototypů. Očekáváme, že brzy bude videí z autonomních vozů plný internet. Tentokrát ale nejspíš k žádnému fiasku nedojde, vždyť taxíky jezdily na vyznačených cestách v uzavřeném prostředí. Ale když si tak připomeneme všechny ty smrtelné nehody v podání tesláckého Autopilota, tak se začínáme trochu bát…

Sedli byste do auta bez řidiče?
Jasně, bez starostí.
33,9 %
No, teď asi ještě raději ne.
56 %
Nevěřím jinému řidiči než sobě.
10,1 %
Celkem hlasovalo 248 čtenářů.
Načítám