Hlavní obsah

Praha ukončuje velký parkovací benefit, kvůli kterému si lidé kupovali drahá auta

Foto: Martin Jánský

Je to oficiální. Jestli jste si koupili elektromobil nebo plug-in hybrid právě proto, abyste v Praze nemuseli řešit parkování, nemáme dobré zprávy. Tenhle benefit totiž končí. A to už brzy. Ovlivní to nějak prodeje elektroaut v Česku?

Článek

Praha tím vyhrožovala už dříve a dovozci automobilů varovně tyčili ukazováky, ovšem nyní je to jisté. Volné bezplatné parkování elektromobilů, plug-in hybridů s emisemi CO2 do 50 g na km a vodíkových aut na modrých a fialových zónách v Praze definitivně končí.

V usnesení prosazeném MUDr. Zdeňkem Hřibem (Piráti) ze začátku ledna 2024 o tom rozhodli radní Prahy a nyní tuto skutečnost důrazně připomněli. Tento parkovací benefit si tak řidiči jmenovaných elektrifikovaných vozů budou moci užívat do 31. prosince 2024. Novým rokem 2025 skončí.

Ovlivní to nějakým způsobem prodeje elektromobilů v Česku? Vzhledem k probíhajícímu a úspěšnému dotačnímu programu zatím nejspíš nikoli. Ovšem až se trh skokově nasytí a dotace skončí, motivace pro koupi dosud stále drahého elektromobilu zejména pro Pražany, pražské firmy a Středočechy bude o to menší. A tehdy možná kosa narazí na kámen.

Foto: Jakub Deml

Bezplatné parkování pro elektromobily, plug-iny a vodíková auta v Praze na modrých a fialových zónách končí letos.

Každopádně vratný tento proces je. Záleží pouze na tom, kdo se v příštím volebním období dostane v Praze k moci. Rozhodnutí o bezplatném parkování pro elektromobily je totiž čistě v dikci (všech) obcí. Takže tento benefit teoreticky může zavést klidně Brno, Hradec Králové nebo třeba Aš.

Nedávno jsme se na to konto zeptali na Ministerstvu dopravy, jestli se nebojí poklesu prodeje elektromobilů v ČR kvůli zrušení parkovacího benefitu v Praze. Odpověď byla ve smyslu, že to je záležitost měst a že stát elektroauta podporuje výstavbou infrastruktury. A nyní i dotacemi.

Ale jak to vidíte vy? Vítáte rozhodnutí ukončit bezplatné parkování pro elektromobily, plug-in hybridy a vodíková auta v Praze? Hlasujte v anketě níže a dejte nám do komentářů vědět váš názor.

Co říkáte na zrušení bezplatného parkování pro elektromobily, plug-in hybridy a vodíková auta v Praze?
Tento krok vítám, jde o správnou věc.
74,5 %
Jsem proti, je to špatně.
17,7 %
Je mi to jedno.
7,8 %
Celkem hlasovalo 1198 čtenářů.
Načítám