Hlavní obsah

Policisté půjdou do stávky a nebudou rozdávat pokuty. Šéf obvodu v Písku otevřel Pandořinu skříňku

Foto: Lukáš Kukla

Nejhorší stav české policie za posledních dvacet let. Přesně takhle popisuje současnou situaci u naší ruky zákona vedoucí obvodního oddělení v Písku Martin Červenka a chystá stávku, při níž nebudou padat pokuty. Důvodem je dlouhotrvající problém, který podle jeho názoru vygradoval do neúnosného stavu, a hrozí vážné problémy.

Článek

Krize, konec policie, nejhorší stav za poslední dvacetiletku. Těmito slovy nešetří vedoucí policejního obvodního oddělení v Písku Martin Červenka. Zklamaný policista dokonce založil webovou stránku, kde popisuje situaci ohledně problému zvaného podstav.

Policii dlouhodobě chybí lidé (prý už 20 let), ale podle Červenky je situace aktuálně taková, že policie už brzy nebude schopna plnit, co se od ní očekává. Všechny tyto informace přinesl v originálním rozhovoru server Seznam Zprávy.

Na postřehy zveřejněné na jednoduché webové stránce Konec PČR ( konec-pcr.webnode.cz) prý reagují i další policisté a přidávají svoje příběhy. Vedoucímu píseckého oddělení dále vadí, že nadřízení na policisty údajně neustále tlačí s výběrem pokut za přestupky, ale už neřeší nedostatek personálu a další problémy.

Foto: Jan Majurník

Pokud přestupek půjde zákonně řešit bez finančního postihu, tak pokutu nebudou udělovat. To má být součástí protestní akce.

Konkrétně uvádí, že tabulkově je sice ve služebním poměru 40 tisíc zaměstnanců, ale z toho je reálných policistů nejvýš půlka. Zbytek jsou různí ředitelé, plukovníci, sekretářky, správci sítě nebo personalisté. Tedy lidé, kteří „na ulici“ neslouží.

Podstav konkrétně komentuje s odkazem na své oddělení, kde by měl mít 41 obsazených míst, ale má jich jen 28. A více či méně podobný podstav je údajně po celém Česku.

Červenka dále upozorňuje na nedostatečné finanční ohodnocení policistů. Uvádí, že policisté z jeho obvodního oddělení mají nástupní plat 27 tisíc čistého (ze zkušenosti víme, že někde je plat pouze 23 tisíc), což považuje za neadekvátní s ohledem na riziko, které policisté denně podstupují.

Foto: Lukáš Kukla

Podstav je prý nejhorší za posledních dvacet let a údajně má být ohrožena samotná činnost policie.

Neméně zajímavým zmíněným bodem je, že policisté dělají práci, kterou by dle jeho názoru dělat neměli. Říká, že policisté stráví několik hodin denně psaním listin pro exekutory a pojišťovny, doručováním předvolání k soudu a jinými činnostmi.

Z těchto a dalších důvodů svolává na začátek listopadu (mezi 4. a 8. listopadem) protestní akci (policie oficiálně stávkovat nesmí). Během ní chce, aby policisté celorepublikově neřešili pokutou přestupky, které jde ze zákona řešit domluvou. A nemá to být jen o pokutách, ačkoli přehlížení přestupků vyloučil.

Kolik policistů se k akci reálně připojí, Červenka zatím neví. Seznam Zprávám ovšem prozradil, že na jeho články reagovalo několik tisíc policistů. A pokud prý listopadová akce nepomůže, přijde v prosinci „něco tvrdšího“.

Navzdory tomu, že Červenka mluvil s policejním prezidentem Vondráškem, tak si nedává ve služebním poměru dlouhou životnost. Do boje však vyrazil proto, aby zastavil prohlubující se krizi. Vedoucí oddělení v Písku volá po razantní změně a reformě policie, aby měla co nabídnout i nováčkům. A aby se nestalo to, že až policii zavoláte, tak nikdo nepřijede.

Myslíte si, že je česká policie reálně v krizi?
Ano, a musí se to ihned řešit!
85,8 %
Nemyslím si, že je to tak horké, ale určité problémy jsou.
9,9 %
Vůbec ne, všechno je v pořádku.
4,3 %
Celkem hlasovalo 1468 čtenářů.
Související témata:
Služební zákon
Protesty
Načítám