Hlavní obsah

Panda a ti ostatní: Fiat šokuje pěti bláznivými koncepty a slibuje, že se všechny dočkají výroby

Foto: Fiat

Fiat má za sebou silný rok, loni prodal po celém světě 1,3 milionu aut, a je tak nejproduktivnější značkou celého gigantického koncernu Stellantis. A podle právě uvedených novinek to vypadá, že budoucnost pro něj vypadá ještě zajímavěji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Wow, tohle jsme fakt nečekali! Fiat tak dlouho mlčel a mlžil, až by si člověk skoro myslel, že se v Turíně nic neděje, a oni přitom připravovali takovouhle smršť konceptů – naráz jich představili hned pět. A i když vypadají docela bláznivě a kreativitě tvůrců evidentně nikdo nekladl zábrany, automobilka se dušuje, že se všechny v příštích třech letech dočkají výroby. První kousek by se přitom měl představit už letos v červenci.

A my si tipneme, že to bude Panda. Malé městské vozítko s typicky krabicovitými tvary prošlo radikální modernizací, takže výsledek je i přes určitou inspiraci letitým originálem hodně odlišný – a cool! První vás praští do očí pixelový design světel na přídi, zajímavé je také využití pružných prvků (kryty kol, logo na přídi nebo nabíjecí konektor na kapotě), nárazníky se zase tváří jako recyklovaný plast.

Foto: Fiat

Ikonická Panda pro 21. století? Tak to designéři Fiatu rozhodně trefili!

Další recyklované a přírodní materiály se pak uplatní v kabině, která je skoro jako vystřižená ze sci-fi filmu: Tenoučká palubní deska s holografickým displejem a živou květinou, obdélníkový volant s integrovaným informačním displejem uprostřed, vzdušné sedačky z pružných vláken…

Foto: Fiat

Dočká se tenhle interiér produkce? Máme své pochybnosti, ale necháme se překvapit, kolik má Fiat odvahy.

Upřímně, tenhle koncept vypadá přesně jako jeden z těch, které poté, co si odbydou svých pět minut slávy na výstavních molech před objektivy kamer a fotoaparátů, skončí zaprášené někde hluboko v depozitáři, ale právě Panda má být prvním modelem, jenž sjede z výrobní linky – a v produkční podobě ji uvidíme již za pár měsíců, konkrétně v červenci 2024!

Nová podoba Pandy dá vzniknout hned celé rodině modelů – prostornému SUV, stylovému fastbacku, praktickému pick-upu, nebo dokonce kompaktnímu, ale chytře řešenému obytňáku! Všechny mají být postaveny na globální platformě Stellantisu, která umožňuje zástavbu nejen elektrického pohonu, ale také spalovacích motorů s mikro-hybridním ústrojím. A Fiat znovu ujišťuje, že všechny se dočkají produkce – postupně do konce roku 2027.

Italská automobilka Fiat tak výročí 125 let od založení značky (stane se tak právě v červenci) oslavuje ve velkém stylu a největším dárkem bude právě Panda, vůz nejlépe vystihující ducha značky – malé, chytře navržené a jednoduše pohledné auto, které se bude prodávat po statisících. Aspoň Fiat v to doufá a my mu to ze srdce přejeme.

Načítám