Hlavní obsah

Oliver König před startem MS superbiků v Mostě: Doma se chci předvést! Přiveze i speciální přilbu

Foto: Hyundai

Motocyklový závodník sedá za volant „enkové“ limitky, které je pro ČR určeno pouhých 25 kusů.

Po vážném pádu v Barceloně si přivodil zranění kotníku, ale vynechal pouze jeden závodní víkend, aby se rychle vrátil na motorku a do bojů s ostatními. Tento víkend se Oliver König představí v rámci WorldSBK před domácím publikem, které jej požene pro první mistrovské body.

Článek

Mostecký autodrom je součástí kalendáře MS superbiků od roku 2021 a také letos se před domácími fanoušky představí český závodník Oliver König. Loni doma dvakrát skončil jen těsně pod bodovanou patnáctkou, což by tento rok navzdory tvrdému pádu v Barceloně rád prolomil, a potěšil tak fandy přímo na tribunách. Jak ale sám říká, příprava na mostecký závod má svá specifika.

Jak se vlastně příprava na domácí závodní víkend liší? Cítíte se třeba ve výhodě díky znalosti samotného okruhu?

Určitě je fajn, že se jede v České republice a na trati, kterou dobře znám. Když se ale podívám do kalendáře na všechny události a povinnosti, které mě čekají… je toho dost, hlavně při samotném závodním víkendu. Já to mám nastavené tak, že jsem na závodech a chci mít svůj klid, což tady úplně nejde. O to je to složitější.

Ale nechci plakat. Jezdcům jako Rossi nebo Máquez je úplně jedno, jestli jedou závod doma nebo v úplně jiné zemi, navíc to zažívají pořád a pořád dokola. Patří to k naší práci!

Kupředu vás požene domácí publikum. Lze tento benefit na trati vlastně vnímat?

Vnímám to jen do chvíle, než si nasadím helmu, pak je to pro mě jízda jako každá jiná. A myslím si, že je to správný přístup. Kdybych neustále myslel na to, že jedu doma, jen by mě to stahovalo a nakonec bych se z toho zbláznil. Je ale jasné, že se chci před českým publikem co nejvíc ukázat. Je to můj cíl a moc se na to těším.

Foto: Hyundai

Oliver König používá Hyundai i30 N Drive-N jako „daily“. A nemůže si jej vynachválit…

Vaši letošní sezonu značně ovlivnila vážná nehoda v Barceloně a následná rekonvalescence se zraněným kotníkem. Jste už 100% fit, nebo vás následky na motorce pořád dokážou potrápit?

Na motorce právě ne, tam je všechno dobré. Trápím se spíš mimo motorku. Miluju běhání, což teď nemůžu, protože kotník je pořád nateklý a není ve stoprocentní kondici. Navíc jsem se bavil s doktorem a je možné, že už ani nikdy nebude, což mě v jednadvaceti letech samozřejmě trápí. Ale patří to k tomu, čas už nevrátím a je potřeba na tom jen pracovat, abych následky zranění co nejvíc eliminoval.

Pojďme od motorek k autům. Čím aktuálně jezdíte na čtyřech kolech?

Nyní mám půjčený Hyundai i30 N Drive-N, kterým jezdím denně, a jsem z něj nadšený. Než začala má spolupráce se značkou Hyundai, mým osobním autem byla dodávka. A protože jsem Pražák, nebylo to vždycky úplně praktické. Takže mi to dost usnadnilo život, cesty na tréninky a tak podobně.

Měl jste už příležitost vyzkoušet i nějaký elektromobil Hyundai?

Zatím ne. Jsem v motorsportu a mám rád vůni benzinu a zvuk motoru. Ale když se podívám na nedávno představený Ioniq 5 N, ten se mi líbí moc. Auto s porcí 650 koní, v tom bych se určitě rád svezl!

Foto: Hyundai

Loňský speciální design přilby pro mostecký závod. Jaké překvapení asi přijde letos?

Vy prý pro mostecký podnik chystáte i speciální design přilby. Můžeme už teď prozradit více, nebo je to tajemství?

Na domácí závod vymýšlíme vždy něco speciálního, abych se odlišil. Letos se do příprav znovu zapojil Hyundai, který má zároveň spolupráci s Mostem, což je symbolické. Design by měl být do barev značky a dostat i nějaké české prvky, ale přiznám se, že ani já ještě nevím, jak bude vypadat. I pro mě to bude překvapení. Ale loni tohle spojení zafungovalo skvěle, tak nemám nejmenší obavy.

A co víc, přilba půjde během víkendu do dražby a výtěžek poputuje na konto nadace Radost dětem! Oliveru Königovi přejeme (nejen) v nadcházejícím domácím podniku WorldSBK hodně štěstí. A nezapomeňte, program na mosteckém autodromu se uskuteční od pátku 28. do neděle 30. července. Vše odstartují první tréninkové jízdy v pátek dopoledne, hlavní události jsou naplánované na sobotu a neděli.

Související témata:
Načítám