Hlavní obsah

O víkendu pozor! Policie měří a hlídá předjíždění na kritickém místě ČR. Obzvlášť v jednom kraji dejte určitě nohu z plynu

Foto: Lukáš Kukla

Poslední prázdninový víkend je před námi, a proto policie Kraje Vysočina chystá rozsáhlou akci zaměřenou na nejproblémovější úsek dálnice D1. Razie se nicméně nevyhne ani ostatním silnicím, kde budou policisté kontrolovat řidiče 24/7. V pondělí 2. září totiž začne nový školní rok a víkendy před tím bývají vždy problematické.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dálnice D1 je už dlouhodobě dopravně přetížená, přičemž jedním z nejrizikovějších úseků je právě ten, který protíná Kraj Vysočina. Policejní ředitelství tohoto malebného kraje si proto na nadcházející víkend (31. 8. – 1. 9. 2024) připravilo mimořádně velkou dopravněbezpečnostní akci.

Do ulic tak vyrazí vícero policistů, kteří budou zejména na dálnici D1 zatížené hustým provozem měřit rychlost a hlídat předjíždění včetně kamionů. Kontrolám rychlosti se ovšem nevyhnete ani na ostatních krajských silnicích. K tomu se vám tak možná bude hodit naše pomůcka – přehled policejních aut s radarem.

Rovnou je potřeba upozornit na to, že na dálnici D1 i silnicích nižších tříd v Kraji Vysočina probíhají stavební práce (nebo „technologické přestávky“), takže můžete očekávat dlouhé kolony.

Foto: ŘSD

Bez kolon to nebude. D1 se (věčně) opravuje, což ve spojení s hustým provozem bude mít jistý následek.

Akce bude probíhat ve dne v noci. Kromě rychlosti se ruka zákona zaměří na testy na alkohol i drogy, technický stav vozidel, užití bezpečnostních pásů všemi členy posádky anebo na převážení dětí v dětských autosedačkách.

Policie dále varuje, aby řidiči vyrazili na cesty řádně odpočatí a nebrali si za volant špatnou náladu. Totiž nervozita, stres, spěch, používání mobilu za jízdy, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a mikrospánek platí za časté příčiny dopravních nehod. Mnohdy s fatálními následky.

Nedělí 1. 9. 2024 ovšem akce na Vysočině nekončí, jen se část policistů přesune na přechody, kde se zaměří na bezpečnost chodců. V pondělí 2. 9. 2024 ráno se totiž všichni školou povinní a po prázdninách někteří ne tolik pozorní nahrnou do školních tříd v relativně stejný čas.

Mimořádnou akci, která v předvoji startuje už dnes 30. 8. 2024 a nejsilnější bude v sobotu 31. 8. 2024, sice oznámilo Krajské policejní ředitelství Kraje Vysočina, ovšem neznamená to, že v jiných krajích o policisty nezakopnete. Naopak ve vytíženějších obdobích bývá do terénu vysláno více mužů a žen v uniformách celorepublikově, jen o tom příslušná tisková policejní oddělení pokaždé neinformují.

Načítám