Hlavní obsah

Nový Volkswagen California má české ceny. Nejlépe vybavená verze stojí skoro 2,3 milionu

Foto: Volkswagen

Volkswagen na českém trhu konečně zahajuje předprodej nové obytné Californie vycházející z modelu Multivan T7. K dispozici je několik verzí, které se liší úrovní výbavy.

Článek

Připomeňme, že německá automobilka nové californie představila na začátku července. Jejich základem je na platformě MQB postavený Multivan v prodloužené verzi, což znamená, že všechny varianty na délku měří 5 173 mm a jsou 1 941 mm široké. Výška činí 1 990 mm, takže většina podzemních parkovišť nebude představovat jakýkoliv problém.

Zájemci mohou vybírat z pěti výbavových specifikací, všechny mají nahoru vyklápěcí střechu, v níž se nachází místo na spaní, a posuvné dveře na obou stranách. Poprvé tak můžou coby venkovní terasa posloužit obě strany vozu, premiérově lze objednat na přání dodávanou markýzu na levý i pravý bok.

Další novinku představuje nová jednotka pro ovládání kempovacích funkcí, kterou dostaly všechny californie vyjma základní verze Beach. Jednotka sází na pětipalcový dotykový displej, na němž zobrazuje všechny důležité funkce a údaje a jehož prostřednictvím ji lze také ovládat.

V závislosti na výbavě jednotka zobrazuje například informace o stavu čerstvé a odpadní vody, stav napájení v elektrické síti, ovládá funkce osvětlení v interiéru, chladničku a nezávislé topení. Velkou část těchto funkcí ale lze ovládat i prostřednictvím aplikace California na chytrém telefonu nebo aplikace v infotainmentu vozidla.

V době zahájení předprodeje Volkswagen nabízí pro všechny verze dvě motorizace - dvoulitrový turbodiesel o výkonu 110 kW (150 k) a dvoulitrový benziňák o výkonu 150 kW (204 kW). Obě pohonné jednotky jsou spojeny s automatickou dvouspojkovou převodovkou. Později by měl dorazit ještě plug-in hybrid.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen California má samozřejmě spaní i v horní části vozu.

Základní variantu představuje provedení Beach, homologované jaké osobní automobil, které v podstatě představuje Multivan s manuálně výsuvnou střechou. California Beach nabízí šest sedadel (2+2 samostatná sedadla ve druhé a třetí řadě) a dvě lůžka právě pod výsuvnou střechou, kterou lze manuálně otvírat a zavírat pomocí nového mechanismu. Cena startuje na 1 730 359 Kč.

Jako osobák je homologována i lépe vybavená verze Beach Tour začínající na částce 1 840 654 Kč. Na palubě najdeme kupříkladu otočná a výškově nastavitelná sedadla vpředu, dvě skládací křesílka uložená v zadních výklopných dveřích, skládací stolek, posuvná okna v posuvných bočních dveřích a už zmíněnou novou jednotku pro ovládání kempovacích funkcí. Součástí výbavy je také technický box v zádi, v němž je uložen dodatečný akumulátor pro kempování.

California Beach Tour nabízí tři samostatná sedadla vzadu a kromě lůžek pod výsuvnou střechou si mohou zákazníci objednat další dvě lůžka v podobě matrace, po jejímž rozložení vznikne v obytném prostoru dvojlůžko o rozměrech 1 980 × 1 330 mm.

Foto: Volkswagen

Nový VW California a jeho vnitřní uspořádání.

Ostatní verze už jsou homologovány jako obytná vozidla. Nejlevnější z nich je s cenou od 1 876 242 Kč pětimístný Beach Camper, který je sériově vybaven kuchyňským modulem v zádi a 230V elektrickou zásuvkou pro připojení k externí elektrické síti. Kuchyňka nabízí dvě výsuvné schránky - v horní je umístěn plynový vařič s malou odkládací plochou, ve spodní jsou přihrádky pro uložení příborů a nádobí.

Dostalo se i na technický box, jehož součástí je mimo jiné 230V elektrická zásuvka a elektrické odjišťování příplatkového tažného zařízení.

Čtyřmístná California Coast se dvěma samostatnými sedadly a  kuchyňskou linkou na straně řidiče už stojí nejméně 2 155 970 Kč. Výrobce se chlubí, že linku se skříňkami, dřezem a plynovým vařičem s jedním hořákem vyvinul zcela od začátku - proti předchůdci zabírá méně místa, proto se na auto vešly i posuvně dveře vlevo.

Ve výbavě najdeme také chladničku, do které lze potraviny a nápoje ukládat dokonce i zvenku. Lůžko v obytném prostoru má po rozložení rozměry 1 980 × 1 060 mm.

Vrcholné provedení představuje specifikace Ocean startující na částce 2 296 362 Kč. Je také čtyřmístná a s verzí Coast kromě plnohodnotné kuchyně sdílí zásobník na čerstvou vodu o objemu 29 litrů, venkovní skládací stůl, který ale můžete použít i uvnitř nebo jako prodloužení pracovní desky, nebo další venkovní 230V elektrickou zásuvku.

Navíc přidává čalounění sedadel tkaninou Mélange Ravsen z recyklovaného materiálu, vyhřívání předních sedadel, teplovzdušné nezávislé topení, automatickou klimatizaci, velkou stropní odkládací schránku nad zavazadlovým prostorem nebo ambientní osvětlení kuchyňského bloku.

První vozy budou zákazníkům dodány ve druhé polovině letošního roku.

Načítám