Hlavní obsah

Pořád má šestiválec: Nové Audi Q5 vypadá skvěle a hýří technologiemi. Známe jeho ceny, dorazí co nevidět

Foto: Audi
Aktualizováno

V hierarchii Audi nezůstává v posledních týdnech kámen na kameni. Pro nové SUV Q5 to naštěstí neplatí. Zachovává si sympatický vzhled, normální motory a ve své třídě špičkovou výbavu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před časem jsme pro vás shodou okolností jedno Audi Q5 testovali. Nešlo však o horkou automobilovou novinku, ale rozlučkovou verzi Perfection, která nabídla bohatou výbavu za rozumné peníze. Ta byla zároveň předzvěstí toho, že se co nevidět můžeme těšit na modernějšího nástupce. Tady je!

Nová Q5 dostala zcela novou architekturu v podobě platformy PCC, která je vyhrazena prémiovým autům koncernu se spalovacími motory. Zákazníci mají na výběr mezi benzinovým a naftovým dvoulitrem. Oba mají shodných 204 koní a sedmistupňový automat ve standardu. Benziňák je čtyřkolkou na přání, nafťák vždy.

Vrcholovou variantou se stává Audi SQ5 s motorem V6 TFSI. Zážehový šestiválec má 367 koní a 550 newtonmetrů točivého momentu! Všechny motorizace jsou vybaveny nejnovější generací 48V mild-hybridního systému MHEV plus, který krátkodobě dodává dalších čtyřiadvacet koníků, hlavně ale dokáže častěji zhasínat spalovací motor, a šetřit tak palivo v nádrži.

Foto: Audi

Výhledově nabídku motorizací doplní také hybridy do zásuvky.

Evoluční jsou rovněž vzhledové inovace a minimálně z prvních fotek musíme říct, že se nám pokračovatel rodu Q5 líbí. Technologie se samozřejmě posunula, zákazníci mohou dostat například OLED zadní světla s chytrými funkcemi (třeba upozornění na provoz před vozem) nebo Matrix LED světlomety vpředu s až osmi nastavitelnými designy svícení.

Nejvýraznější změny hlásí kabina, odkud mizí staré dobré otočné ovladače pro nastavení teploty. Prim teď hrají displeje: Zakřivený panel má v sobě 11,9palcový digitální přístrojový štít a 14,5palcovou hlavní obrazovku infotainmentu uprostřed. Na přání je k dispozici ještě další dotyková plocha před spolujezdcem s úhlopříčkou 10,9 palce, ale třeba také head-up displej.

Foto: Audi

Nová multimédia Audi běží na systému Android Automotive a mají už vestavěné aplikace jako YouTube nebo Spotify.

Audi se kromě technologických inovací chlubí i praktičností. Podle tvůrců je Q5 prostornější než kdykoliv předtím, dokonce i zadní sedadla nabízí různé nastavení včetně naklápění opěradel. V kabině nesmí chybět bezdrátová a chlazená nabíječka telefonů nebo čtveřice portů USB-C.

Ceník nového Audi Q5 startuje v přepočtu na 1,3 milionu korun, vrcholové SQ5 začíná na dvou milionech. Ale něco nám říká, že zákazníci u základní výbavy rozhodně nezůstanou. Své nové SUV si mohou objednat od září tohoto roku, první kusy se na cestách objeví v prvním kvartálu roku 2025.

Načítám