Hlavní obsah

Nejzábavnější verze Volkswagenu Golf mají po modernizaci české ceny. A k mání je také jedna černá specialitka

Foto: Volkswagen

Nejsportovnější a nejzábavnější verze nedávno modernizované osmé generace Volkswagenu Golf přijíždějí na český trh. Objednat si už můžete GTI Clubsport i obě karosářské varianty Golfu R.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejlevnější z výše uvedených provedení je Golf GTI Clubsport, který je z nich také nejslabší. O pohon se stará turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec, poskytující maximální výkon 221 kW (300 k) a nejvyšší točivý moment 400 Nm. Auto s pohonem předních kol těží z elektronicky řízeného samosvorného diferenciálu, který je součástí standardní výbavy.

Zajímavou součástí příplatkové výbavy je paket GTI Performance, který posune elektronicky omezenou maximální rychlost z 250 na 267 km/h.

Mezi specifické prvky Clubsportu patří také velký střešní spoiler nebo jízdní režim Special, který mění nastavení motoru, převodovky a podvozku s ohledem na co nejlepší sportovní projev. Volkswagen Golf GTI Clubsport startuje na částce 1 129 900 Kč.

Výš v hierarchii najdeme Golf R, u něhož zájemci mohou vybírat mezi dvěma typy karoserie. Zatímco GTI je k dispozici výhradně jako pětidveřový hatchback, „erko“ nabízí Volkswagen jako hatchback i kombík s označením Variant.

Pod přední kapotou pracuje opět přeplňovaný dvoulitr, naladěný ovšem na 245 kW (333 koní), o 10 kW (14 k) více než u předchůdců. Motor navíc pohání všechna kola.

Golf R umí akcelerovat z klidu na stovku za 4,6 sekundy, kombík je o něco pomalejší - potřebuje 4,8 sekundy. Nejvyšší rychlost 250 km/h lze s paketem R-Performance zvýšit na 270 km/h.

Nejrychlejší Golf nabízí adaptivní podvozek, systém vektorování točivého momentu R-Performance Torque Vectoring nebo sedm jízdních režimů. Ani v tomto případě nechybí mód Special, který byl speciálně koncipován pro jízdu na Severní smyčce Nürburgringu. Ceny modelů Golf R začínají na 1 324 900 Kč, Variant startuje na 1 354 900 Kč.

V případě Golfu R ale musíme zmínit ještě jednu specialitku. Do prodeje totiž míří také exkluzivní verze Black Edition, jejímž hlavním tématem je černá barva.

Paket zahrnuje například tmavě tónovaná krycí skla světlometů, tmavá loga VW a R, tmavá kola nebo černé koncovky výfukové soustavy. Speciální model je sériově vybaven také paketem R-Performance a světlomety IQ.LIGHT LED Matrix. Dodatečný přítlak vytváří větší střešní spoiler.

Cena Volkswagenu Golf R s výbavovým paketem Black Edition byla stanovena na 1 402 200 Kč.

Načítám