Hlavní obsah

Nastražte uši! Aston Martin testuje V12 závodní speciál Valkyrie pro Le Mans. Křičí jako formule. Kdysi…

Foto: Aston Martin

Valkyrie, v překladu valkýra. V severské mytologii jsou valkýry ženské bytosti, které sbírají duše vybraných padlých bojovníků a vedou je do Valhally, kde se připravují na poslední bitvu mezi bohy a démony. V motoristickém světě jde o unikátní Aston Martin, nyní navíc oděný do závodního Le Mans hávu s luxusně zpívajícím dvanáctiválcem vzadu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oficiálního představení Le Mans speciálu od Astonu jsme se dočkali už vloni, nicméně nyní si jeho zastavěný 6,5litrový atmosférický vidlicový dvanáctiválec od Cosworthu můžeme díky oficiálnímu videoklipu poslechnout.

A stojí to za to! Jen se podívejte (a hlavně poslouchejte), jak se speciál ladně prohání na okruhu v Silverstone a v Donnington Parku.

Tento motor má ve standardním provedení výkon přes 1 000 koní a točí 11 000 otáček za minutu, což nám evokuje třeba lahodně zpívající Lexus LFA. Pro účely třídy Le Mans Hypercar však jednotka V12 musí být upravena, a to jednak výkonem a také na to, aby obstála v náročné 24hodinovce.

Aston Martin Valkyrie AMR-LMH využívá podvozek z uhlíkových vláken optimalizovaný pro závody, nicméně v ostré akci jej uvidíme až v roce 2025. Ovšem nejspíš to nebude jen v Le Mans, ale také v severoamerickém závodním seriálu WeatherTech a ve vytrvalostních závodech FIA.

Valkyrie AMR-LMH však není ryzím dílem britské automobilky, která je mimochodem už delší dobu v hluboké finanční ztrátě, nýbrž se na projektu podílí rovněž specialisté z amerického závodního týmu Heart of Racing.

Ačkoli jsou specifikace Valkyrie AMR-LMH skutečně úctyhodné a inženýrství Astonu špičkové, nesmíme zapomenout, že na Le Mans si brousí zuby také úspěšné Ferrari, zkušená Toyota a další známé značky bojující v tomto proslulém podniku.

Načítám