Hlavní obsah

Na Hungaroringu vyhrál jezdec, který vlastně vyhrát neměl. A Verstappenovi ruply nervy tak, jak jsme to ve vysílačkách snad ještě neslyšeli

Foto: F1

Hungaroring se zase jednou postaral o perfektní závodnickou podívanou. Ne všichni ale opouštějí maďarský okruh s nadšením. Dokonce i vítězný tým má nad čím přemýšlet.

Článek

Sedm různých vítězů v jedné sezoně formule 1 už hodně dlouho nepamatuje. Po dominantních letech Maxe Verstappena se zdá, že bychom poprvé od památné sezony 2021 mohli vidět boj o mistrovský titul do posledního závodu. Na začátku ročníku to sice nevypadalo – Verstappen vyhrál čtyři z pěti Velkých cen – teď se ale o slovo přihlásila oranžová armáda z McLarenu.

A ta si po obsazení první řady v kvalifikaci připsala double také v závodě, jen v opačném pořadí. Oscar Piastri zvítězil a připsal si historicky první triumf, Lando Norris dojel druhý. Že byste v týmu po takovém úspěchu čekali velkolepé oslavy a bujarou párty? Možná tak na oko pro fotografy…

Pravdou je, že v průběhu závodu vzniklo u McLarenu pořádné dusno. Tým do boxů povolal nejprve Landa Norrise (který následoval Hamiltona, aby s ním udržel tempo), jenže nakonec se díky načasování zastávky vyšvihl i před do té doby vedoucího kolegu Piastriho. McLarenu pak přišlo fér pozice prohodit zpátky, což ale Norris po intenzivních debatách s inženýrem udělal jen velmi neochotně až pár kol před koncem závodu.

Je to sice hořkosladký double a interně si celý tým bude mít jistě o čem povídat, v zásadě to jsou ale příjemné starosti. McLaren v pořadí týmů předběhl Ferrari a je druhý, navíc díky skvělému výsledku dohnal vedoucí Red Bull, na který teď ztrácí 51 mistrovských bodů. No, z velké části tomu pomohl i samotný Red Bull.

Nejde jen o neviditelného Péreze, který se po havárii v kvalifikaci a startu ze šestnácté pozice dokázal prodrat alespoň na sedmé místo, hodně se trápil i lídr šampionátu Verstappen. Stěžoval si prakticky od začátku, nadávkami kropil inženýra kvůli strategii i nastavení auta, přesto měl našlápnuto k minimalizaci škod a obsazení třetího místa. Jenže při pokusu o předjetí Hamiltona byl až příliš horlivý a došlo ke vzájemné kolizi, která monopost Red Bullu katapultovala do vzduchu a jen se štěstím mohli oba pokračovat. Hamilton třetí pozici uhájil, Verstappen se propadl až na páté místo.

Foto: F1

Lewis Hamilton získal v Maďarsku 200. umístění na stupních vítězů.

V dominantních časech by nad tím Max nejspíše mávl rukou, jenže Red Bull už šampionátem neproplouvá v takové pohodě jako poslední dva roky. McLaren se nebezpečně dotahuje a ani Norrisova ztráta 76 bodů na první příčku v šampionátu jezdců není nic, co by se ve zbytku ročníku nedalo smazat. Vždyť jsme sotva vstoupili do jeho druhé poloviny!

Formule 1 však na maďarském Hungaroringu psala další zajímavé příběhy. Sergio Pérez má poslední závod před letní přestávkou, aby ukázal, že si sedačku v silném Red Bullu zaslouží. Příležitost cítí hlavně mladíček Yuki Tsunoda ze spřáteleného týmu RB, který včera sice odjel závod prakticky neviditelný, ale s podprůměrným vozem obsadil deváté místo a ukořistil dva mistrovské body. Skoro jako by už u Red Bullu klepal na dveře. No, nejen v McLarenu budou mít o čem diskutovat.

Rozhodnutí McLarenu prohodit pozice svých jezdců v boji o vítězství bylo...
... nesmyslné, vyhrát měl Norris.
81,4 %
... správné, Piastri byl celý závod lepší!
18,6 %
Celkem hlasovalo 3591 čtenářů.
Načítám