Hlavní obsah

Macík na vítězné vlně: Španělskou rallye Baja Aragon vyhrál i se závodním veteránem

Foto: MM Production

Posádka Martina Macíka jr. pokračuje na vítězné vlně, po letošním Dakaru vyhrála také španělskou rallye Baja Aragon. A to i s poněkud obstarožní technikou…

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Martin Macík jr., aktuální vládce Dakaru v kategorii kamionů, nezávodí v poušti jen pro své potěšení. Trvalé úspěchy jeho posádky korunované letošním vítězstvím prokazují, že se v Sedlčanech aktuálně staví nejlepší závodní speciály na světě, díky tomu nemá firma MM Technology o zákazníky nouzi a k novému majiteli šel po dakarském triumfu i čtvrtý člen týmu, vítězný kamion Čenda.

Pro Martina Macíka se totiž staví nový stroj, ten však bude k dispozici až za pár týdnů. Do španělského závodu tak musel tým MM Technology nasadit obstarožní techniku, tréninkový kamion LIAZ nesoucí jméno Franta. Týmoví mechanici ho sice oprášili, nastříkali a naladili do top formy (nové nápravy, tlumiče, pera, pneumatiky atd.), to však nemohlo zamaskovat skutečnost, že na Dakaru závodil Franta naposledy před pěti lety (kde to skončilo ulomeným kolem) a poslední ostrý start absolvoval právě na Baja Aragon v roce 2022.

Foto: MM Production

Franta už má své roky, pro účast na Baja Aragon byl ale mírně vylepšen.

To ovšem posádku evidentně nijak nebrzdilo. „Začátek byl trochu tuhý, ale šlápli jsme do toho a vyhráli jsme páteční kvalifikaci. Sobota pro nás pokračovala hodně vesele. Celkem 260 km jsme proletěli, i když druhá část byla hodně technická, úzká a kamenitá. Navíc jsme prohnali i výrazně mladší kamiony,“ pochvaloval si Martin Macík Jr.

Foto: MM Production

Baja Aragon je pro posádku týmu MM Technology jeden z několika přípravných závodů na Dakar 2025. Ten další bude říjnová Rallye du Maroc.

Stokilometrová nedělní etapa vedla po stejné trase jako etapa druhá a tovární tým MM Technology ji sice kvůli nutné výměně pneumatiky nevyhrál, celkové první místo ale společně s Frantou ubránily. „Baja Aragon je jedním z našich nejoblíbenějších závodů a já jsem si ho řidičsky opravdu užil. S Frantou to byl trochu návrat do staré školy, ale makat se musí a my jsme makali až do konce. Nebylo to jednoduché vítězství, o to víc si ho cením,“ svěřoval se v cíli Martin Macík Jr.

Foto: MM Production

Martin Macík jr. vyhrál ve Španělsku již popáté.

Navigátor František Tomášek dodává: „Jelo se nám skvěle! A hlavně, neztratili jsme se. Všude kolem trati byla spousta fanoušků, což je skvělé vidět, a moc děkujeme všem za podporu, tlačí nás dopředu.“ Mechanik David Švanda se přidává: „Technika vydržela, a i když už se těším na svezení v novém kamionu, tak musím Frantu jenom pochválit.“

Foto: MM Production

Franta ukázal, že ještě nepatří do starého železa. Na Dakaru 2025 ho ale neuvidíme.

Důkazem kvality sedlčanské techniky je fakt, že do cíle dojelo všech šest kamionů z dílny MM Technology, které stály na startu soutěže, dva přitom skončily na bedně hned za Frantou (druhý byl italský Jenda a třetí nizozemský Čenda). „Je to pro nás obrovský úspěch a známka toho, že to, co děláme, děláme dobře. Gratuluji všem posádkám ke krásným umístěním a děkuji za důvěru, kterou v naše kamiony vkládají,“ uzavírá Martin Macík st. spanilou jízdu MM Technology španělským kláním.

Foto: MM Production

Na startu Baja Aragon stálo hned šest kamionů MM Technology, přitom všechny dojely do cíle a hned čtyři se vešly to TOP 5.

Franta se tedy v závodním tempu osvědčil, Martin Macík se přesto těší na nový závodní speciál: „Co si budeme nalhávat, generační rozdíl kamionů je hrozně znát – v našich modernějších kamionech to díky lepšímu podvozku přece jen méně bolí a také nemám zničené rameno kvůli kvedlání s manuálem. Náš další speciál bude mít rovněž instalovaná nejnovější vylepšení, takže s ním budeme ještě rychlejší.“

Foto: MM Production

S Martinem Macíkem a mnoha dalšími dakarskými závodníky a jejich technikou se můžete vidět již na začátku srpna v Přerově.

Jenže na ten si bude muset počkat až do září, kdy bude jeho stavba hotová. Do té doby ho můžete vidět za volantem Franty, a to už 10. srpna na tradičním setkání všech dakarských nadšenců Posedlí Dakarem Open Air 2024, které tentokrát proběhne v Přerově.

Načítám