Hlavní obsah

Kontroverzní SUV-kupé BMW X4 končí! Vytlačilo jej ještě zvláštnější auto, které dosud platilo za propadák

Foto: BMW

Tak nám zabili BMW X4, řekl by v novodobém slangu Švejk. A pravděpodobně by nebyl daleko od pravdy, protože zpráva o ukončení produkce kontroverzního SUV-kupé a nahrazení jeho pozice ještě divočejším modelem přišla z oficiálních kanálů z Itálie. Rozhodnutí však ve finále dává smysl.

Článek

SUV-kupé jsou alespoň v případě BMW auta se zkosenou zádí, která za více peněz nabídnou méně prostoru ve srovnání s jejich krabicovými ekvivalenty. Typickým příkladem je duo BMW X5 a X6, potažmo BMW X3 a X4.

A právě BMW X4 to má podle zpráv od italského serveru Motor1 spočítané. Jeho zástupci uvedli, že jim místní oficiální zastoupení BMW potvrdilo, že X4 nedostane novou generaci.

Jeho tržní pozici zaujme nedávno koncepčně hodně přepracované BMW X2, které ve svém prvotním provedení bylo prodejním propadákem. Nyní se svěží model X2 představil jako skutečně divoké SUV-kupé, luxusnější a prostornější, proto zmíněnou X4 začal dohánět.

Nejde tedy o přímou náhradu, už jen kvůli primárně přednímu pohonu, nicméně zákazníci toužící po X4 buď onu X2 akceptují, nebo sáhnou po sice krabicové, ale neméně kontroverzní svěží X3, případně prostě zainvestují do dospělé X6.

Foto: BMW

Také prodejní čísla v Česku hovoří proti X4. Letos (do června) bylo u nás registrováno 144 ks BMW X3 a 69 ks BMW X4. BMW X2 poté bylo 52 kusů.

BMW oficiálně nesdělilo, kdy X4 skončí, ovšem kolegové z Motor1 odhadují, že by to mohlo být už letos, protože nová X3 se začne dodávat právě koncem tohoto roku.

Další server, konkrétně BMWBLOG, uvedl, že pod taktovkou nové generace bavoráků Neue Klasse se X4 vrátí už v roce 2027, ovšem jako zcela jinak pojatá plně elektrická iX4.

Na jednu stranu je tedy smutné, že končí další model, ovšem zvedněte ruku všichni, koho to skutečně mrzí. No, nikoho, my si to mysleli. Nakonec připomeneme, že podobný osud má dle spekulací potkat monstrózně opulentní BMW XM, to zatím ale nebylo potvrzeno.

Související témata:
BMW X4
Načítám