Hlavní obsah

Konečně sportovní Fabia! Speciální limitka Rally2 vypadá dravě a má 190 koní, ale u nás ji nekoupíte

Foto: Škoda Auto

Je to už docela dávno, co Škoda vzdala výrobu a prodej sportovní Fabie RS. Ta byla naposledy k dispozici pro druhou generaci, třetí ani současná čtvrtá v tomto provedení dostupné nejsou.

Článek

Aktuálně tak nejrychlejší variantu představuje Fabia se čtyřválcem 1.5 TSI o výkonu 150 koní (110 kW), z pohledu designu pak sportovní šmrnc nabízí stylová specifikace Monte Carlo.

Objevila se však i Fabia, jež nabízí mnohem víc. A jde opravdu o klasické „civilní“ auto, nemáme na mysli rallyový speciál, který si běžný smrtelník koupit nemůže. Ale úplně bez překážek to také není.

Jde totiž o novinku, kterou připravil španělský importér vozů značky Škoda. Auto je tedy určeno pouze pro tamní trh. A navíc jde o limitku omezenou na pouhých 100 exemplářů.

Když už jsme zmínili rallye, vězte, že speciální španělská Fabia má k této disciplíně poměrně blízko. Jmenuje se totiž Fabia Rally2, vznikla u příležitosti 59. ročníku soutěže RACC - Costa Daurada Rally a oslavuje úspěchy španělského jezdce jménem José Antonio „Cohete“ Suárez. Přezdívku „Cohete“ mimochodem do češtiny můžeme přeložit jako „raketa“.

Limitovaná verze je k dispozici výhradně v křiklavém zeleném odstínu Mamba Green, který známe z modelů Octavia RS a Enyaq RS. Stejný odstín zdobí také Suárezovu soutěžní Fabii.

Škoda Motorsport prodala 600 fabií ve specifikaci Rally2

Závodní tým Škoda Motorsport se pochlubil, že zákazníkům dodal už 600 vozů ve specifikaci Rally2. Auta putovala do 42 zemí celého světa. Fabia je tak nejoblíbenějším vozem této třídy.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia RS Rally2.

Od homologace původního modelu Škoda Fabia Rally2 (dříve R5) v dubnu roku 2015 nasbíraly speciály této značky 2 563 vítězství a více než 6 400 pódiových umístění a za uplynulých devět let si připsaly přes 22 000 startů. Zvítězily také ve 125 národních a 28 regionálních šampionátech a úspěchy sbírají i v šampionátu světovém.

Aktuální evoluce nese označení Fabia RS Rally2.

Na ladění techniky Škoda spolupracovala se známým úpravcem ABT Sportline, který o 15 milimetrů snížil podvozek - ten by měl být také sportovnější - a podíval se i na výkon. Díky úpravě teď 1,5litrový čtyřválec poskytuje maximální výkon 140 kW (190 k) a nejvyšší točivý moment 290 Nm. Připomínáme, že standardně 1.5 TSI poskytuje 110 kW (150 k) a 250 Nm.

Motor je spojen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Jak se zlepšila dynamika, bohužel nevíme, ale Fabia si určitě trochu polepšila. Sériovka akceleruje z klidu na stovku za rovných 8 sekund a jede nejvýše 225 km/h.

Fabia Rally2 stojí na černých 17palcových kolech OZ Racing Superturismo WRC obutých do pneumatik Michelin Pilot Sport 5. Sportovní vzhled podtrhují detaily v matně černé barvě, nechybějí samozřejmě emblémy ABT, Rally2 nebo logo „Rakety“ Suáreze.

Uvnitř najdeme sportovní sedadla, tříramenný multifunkční volant s pádly řazení a plaketku s výrobním číslem.

Zájemci si speciální edici Fabie mohou objednat na webu španělského zastoupení automobilky Škoda nebo u prodejců vozů mladoboleslavské značky. Cena činí 30 900 eur, což je v přepočtu asi 780 tisíc korun. Pro srovnání nejvýkonnější Fabia Monte Carlo u nás stojí 599 900 Kč.

První kusy se k zákazníkům dostanou v prvním čtvrtletí příštího roku. A prodejce je láká na ještě jednu zajímavost: první kupci dostanou šanci usednout vedle Suáreze na místo spolujezdce během exkluzivní akce.

Načítám