Hlavní obsah

Karavan snadno a levně: Obytnou krabici ze Zlína dáte na obyčejný vozík a už kempujete

Foto: Caravanbox

Milujeme českou tvořivost zejména na poli obytných přívěsů a podobných vychytávek. Za jednu takovou platí i tzv. karavanbox, což je v podstatě lehká dřevěná skořepina s dveřmi, která se umístí na obyčejný přípojný vozík. Výsledkem je cenově dostupný minikaravan, jejž utáhne většina menších aut včetně těch motorově nejslabších.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jmenuje se Coyot GT a rodí se ve zlínské společnosti Caravanbox. Jde v podstatě o obytnou krabici, kterou lze buď samostatně postavit na vlastní nožičky prakticky kamkoli, anebo naložit a zakurtovat na zcela obyčejný přípojný vozík, jakých jsou na trhu desítky.

Venkovní rozměry boxu vyrobeného z voděvzdorné překližky činí 250 × 125 × 125 cm a hmotnost je okolo 270 kg. A protože běžné přípojné vozíky váží necelých 200 až 300 kg, znamená to, že tuhle obytnou soupravu utáhnou i výkonnostně nejslabší modely typu základní Škoda Fabia, MG ZS, Dacia Sandero nebo Citroën C3.

Mimo nevybavené kuchyňky můžete otevřít dvoje boční dveře, víko úložného předního prostoru nebo střešní okno. Na příplatkovou střešní zahrádku pak upevníte třeba jízdní kolo, paddleboard a další náčiní.

Uvnitř Coyotu GT má své místo diodové osvětlení, dřevěné poličky (využitelné i jako dětské postele) a volitelná matrace o rozměrech 125 × 200 × 10 cm. Vše je vyvedené do velmi jednoduchého stylu, takže je zde prostor k další individuální kreativitě.

Jelikož dřevěný boxík stojí na bočnicích vozíku, lze jeho zbývající prostor využít jako úložný či skladovací. Navíc je nástavba brána jako náklad, takže na technickou jezdí pouze přívěs. Z toho rovněž vyplývá, že cestovní rychlost je odvislá podle vozíku, ovšem prodejce uvádí, že dobře přikurtovaný box zvládne 130 km/h.

Základní krabice Caravanbox vyráběná ve Zlíně stojí 127 050 Kč (popř. denní pronájem za 1 000 Kč), za matraci dáte dalších 3 500 Kč a za střešní nosič 5 000 Kč. Přípojný vozík jako takový se pak obecně prodává od cirka 18 000 Kč a výše. Do 155 000 Kč tedy kempujete, ovšem to už je cena, za kterou jste plus minus schopni koupit jiné (a v něčem i lepší) obytné přívěsy. Ty ovšem nejsou sundávací jako právě Coyot GT.

Načítám