Hlavní obsah

Je konec. A předčasný. Češi vyčerpali dotace na elektromobily za pouhých 7 měsíců, žně měla hlavně jedna značka

Foto: Jiří Čermák

Dotace vyhrazené na podporu pořízení elektromobilu, vodíkového vozu nebo nabíjecích stanic skončily v pondělí 14. října 2024, tedy bezmála o rok dříve, než byl plánovaný termín. To potvrdilo vysoký zájem o dotované elektrovozy.

Článek

Ještě nějaké měsíce budou elektromobily ve statistikách prvních registrací ukazovat nárůst, ovšem poté se uvidí, jestli o ně zájem upadne, či nikoli.

Dotační program (první výzva) jménem Záruka Elektromobilita určený pro podnikatele totiž skončil 14. října 2024 ve 14:30 hodin, oficiální předpokládaný termín ukončení (délka programu) dotací byl plánovaný až na 30. září 2025.

Češi od 18. března 2024, kdy program začal, vyčerpali za bezmála 7 měsíců částku 1,95 miliardy korun, tedy celou částku určenou na podporu koupě elektromobilu, vodíkového vozu nebo nabíjecí stanice.

Rozjezd programu byl lehce vlažný, ovšem možná jen z důvodu administrativy. Květnová data následně ukázala, že jsou dotace v plném proudu a po celou dobu jim vládne Tesla. V srpnu už byly příspěvky na vozy samotné prakticky vyčerpané, proto stát ubral finance nabíjecím stanicím, o které byl malý zájem, a přesunul je právě do sektoru aut.

Začátkem října vydala Národní rozvojová banka prohlášení, že v rámci programu zbývá už jen 10 % vyhrazených prostředků. Týden na to už bylo vše vyčerpáno.

Foto: Jiří Čermák

Dotace v Česku ovládla Tesla. Lidé brali nejvíce Model 3 a Model Y.

Je tak možné, že ti, kteří žádost o dotaci podali pozdě, nakonec nic nedostanou, protože na ně jednoduše nezbydou peníze. Banka totiž přijaté žádosti zpracovává postupně.

Na jednu stranu jsme tak mohli vidět enormní zájem a skokový nárůst prodejů elektromobilů, ovšem křivka registrací nám v příštím roce ukáže, jestli to bylo skutečně jen státní finanční podporou pro podnikatele, nebo skutečným zájmem o doposud drahá bateriově poháněná auta.

Ve výsledku je ale nakonec dobře, že byl program úspěšně vyčerpán, jinak by jej Evropská unie neproplatila. O druhé výzvě programu (druhé kolo) zatím nejsou žádné informace, ale už jsme se na toto téma Národní rozvojové banky opakovaně ptali a na odpovědi čekáme.

Související témata:
Načítám