Hlavní obsah

Geniální konstruktér F1 má po odchodu z Red Bullu s definitivní platností novou práci. V novém týmu dostane neskutečný balík

Foto: Aston Martin

Aston Martin je sice dlouhodobě v hluboké finanční ztrátě, ovšem nejspíš to bere jen jako krátkodobý výkyv. Ještě totiž ani nezaschl lak na nově představeném modelu Vanquish a už se britská automobilka chystá k dalšímu kroku. Najala si konstruktérské eso a chce na vrchol šampionátu formule 1.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve světě formule 1 je považován za legendu a konstruktérského génia. Jmenuje se Adrian Newey, je to Brit, naposledy oslavil 65. narozeniny a v F1 působí už od roku 1988. Za sebou má angažmá v týmech jako March / Leyton House, Williams, McLaren a dosud byl 18 let oddán Red Bullu. Nyní míří do stáje Aston Martin, kde začne pracovat už příští rok v březnu.

Jedním z důvodů přestupu může být i velmi, ale velmi výhodný pětiletý kontrakt (plat 891 milionů korun ročně) a spolumajitelství týmu k tomu, což už jde nazvat kariérním vrcholem.

Aston Martin je z přestupu nadšený a slibuje si, že se s pomocí zkušeného konstruktéra dostane na vrchol šampionátu formule 1. Ambice jsou tedy titulové. Mimo Astonu o jeho služby mělo zájem i Ferrari, ovšem Britové svého krajana nejspíš přeplatili.

Foto: Aston Martin

Aston Martin chce na vrchol F1! Královsky zaplatil konstruktérskou legendu.

Připomeneme, že nejde o jedinou významnou osobnost, kterou Aston Martin zlákal pod svá křídla. V říjnu 2024 nastoupí do funkce ředitele společnosti exšéf oddělení motorů u Mercedesu Andy Cowell, zatímco příští rok dorazí bývalý technický ředitel Ferrari Enrico Cardile. Dan Fallows, aerodynamik původně od Red Bullu, ve firmě působí už dva roky.

Velká jména a plně tekoucí finanční kohoutky tak mohou znamenat to, že se Aston zvedne, bude vidět, bude prodávat a zaujme své místo na výsluní. Ale také to možná pro většinového vlastníka značky a F1 týmu Lawrence Strolla může znamenat obrovskou finanční ztrátu. Příští rok ukáže.

Načítám