Hlavní obsah

Ferrari zavelelo k útoku na mistrovský titul! V USA všechny překvapilo dominantním vítězstvím, Mercedes vstřebává propadák

Foto: Ferrari

Poprvé od závodu v Austrálii, což byl třetí podnik letošní sezony, získala stáj z Maranella double. V texaském Austinu si pro vítězství dojel Charles Leclerc, kterého v závěsu doplnil kolega Carlos Sainz. Ucítilo Ferrari závan mistrovského střelného prachu?

Článek

Může se zdát, že přeháníme, ale čísla hovoří jasně. Po prakticky bezchybném závodním víkendu na okruhu v Texasu, kde letos tribuny opět praskaly ve švech, ztrácí třetí Ferrari na Red Bull pouze osm mistrovských bodů. Náskok vedoucího McLarenu se pak zúžil na osmačtyřicet bodíků.

Do konce sezony přitom zbývá ještě pět Velkých cen včetně dvou sprintů, rozhodně je tedy o co hrát! A pokud by letošní boj o Pohár konstruktérů vyvrcholil známým pořekadlem o tom, jak se dva perou, bylo by to asi největší překvapení sezony.

Ač Ferrari v USA předvedlo fantastický výkon a Charles Leclerc si upevnil třetí příčku v šampionátu jezdců, na mistrovský titul už asi nepomýšlí. Stáhnout Verstappenův 79bodový náskok v čele, to by byl opravdový zázrak. Celkově po Austinu nejsme v otázce budoucího šampiona o moc moudřejší, Max však poprvé po dlouhé době dokázal Landa porazit (ve sprintu i závodě) a svůj náskok na čele navýšil na 57 bodů.

Foto: Ferrari

Radost u Ferrari byla po závodě obrovská…

Ale co by to bylo za formuli 1, kdyby se to neobešlo bez kontroverze… Lando Norris Maxe v závěru velké ceny stíhal a zdálo se, že ho v souboji o třetí příčku nakonec i zdolá. Jenže pár kol před koncem jej předjel tak, že oba vozy vycestovaly mimo bílé pruhy značící závodní dráhu. Vedení usoudilo, že Lando získal pozici neprávem, a těsně před koncem mu udělilo pětisekundovou penalizaci. Ač tedy Lando dojel třetí, na stupně vítězů nezamířil, bronz připadl právě Maxovi.

Dramatických chvilek jsme ale během celého soutěžního víkendu viděli více. Hodně rychle budou chtít na Austin zapomenout u Mercedesu. George Russell boural po hodinách v kvalifikaci a do závodu musel startovat z pit lane, což po sedmnáctém místě kolegy Hamiltona bylo další zklamání. Lewis se na začátku závodu propracoval před několik soupeřů, aby vzápětí… dostal hodiny ve stejné zatáčce jako Russell! A závod pro něj skončil. Podle Brita mohlo jít o důsledek nových komponent podlahy, které Mercedes nasadil právě před tímto závodním víkendem.

Ale jsou tu i jezdci, kteří budou na Texas vzpomínat s nadšením. Kromě fantastického doublu Ferrari si body připsal i mladičký navrátilec Liam Lawson z týmu RB a devátým místem dost důrazně zaklepal na dveře mateřského Red Bullu. Desáté místo a poslední mistrovský bod pak ukořistilo další překvapení tohoto ročníku – Argentinec Franco Colapinto.

Rychlý nádech a výdech, šampionát pokračuje už příští víkend v Mexiku a hned další v Brazílii (tady včetně sprintu). Závěr ročníku, který vyvrcholí 8. prosince, bude ještě hodně napínavý!

Související témata:
Scuderia Ferrari
Načítám