Hlavní obsah

Na takové K. O. není Verstappen zvyklý. Dostal naloženo před domácím publikem, fandové F1 vyhlíží další epickou bitvu

Foto: McLaren

Lando Norris s týmem slaví své druhé vítězství v F1.

Neskutečná řežba Maxe Verstappena a Lewise Hamiltona z roku 2021, kdy se o titulu rozhodovalo v posledním závodě posledního kola, by se mohla dočkat pokračování. Alespoň v to doufají fanoušci po nedělní Velké ceně Nizozemska, kde domácí miláček Max nestačil na jiného Brita Landa Norrise.

Článek

Obdobně napínavý boj o titul je pořád hodně ambiciózním přáním fandů vzhledem k tomu, že Max Verstappen pořád vede letošní šampionát před Landem Norrisem o rovných 70 bodů. Náskok však budoval hlavně na začátku sezony, kdy byl jeho vůz Red Bull dominantní, zatímco teď se snaží, aby z něj soupeři ukrajovali co nejméně. Red Bull je objektivně pomalejší než McLaren, který naopak našel skvělou formu a chce letos zaútočit na oba tituly!

Sedmdesát bodů je obrovská porce, na druhou stranu jsme jen lehce za polovinou sezony a do konce ročníku nám zbývá ještě devět velkých cen. A proměnných, které během nich mohou nastat, je snad nekonečno. Norris se svými výkony v první půlce letošních závodů nebyl úplně spokojený, prý nebyly dostatečně „mistrovské“, nedělní závod v nizozemském Zandvoortu však vypadal docela jinak.

Norris suverénně vyhrál kvalifikaci o více než tři desetiny sekundy před Maxem. Na startu závodu se sice propadl na druhou příčku (starty, to je pořád ještě slabina mladého Brita), ale ještě v jeho úvodu si držel slušné tempo a před Maxe se rychle propracoval. Potom už to byla poklidná, spíše nudnější Velká cena, na jejímž konci však všechny zarazil odstup Norrise. Během dvaasedmdesáti kol najel na Maxe skoro 23 sekund a jako třešničku na dortu si v posledním kole připsal ještě nejrychlejší kolo závodu (plus jeden bod)!

Že Verstappen dostane během letošní sezony za standardních okolností takhle naloženo, by ještě na jejím začátku netipoval nikdo. Obzvlášť před domácími fanoušky, vždyť od návratu Nizozemska do kalendáře F1 tu Max vyhrál všechny tři závody.

Ještě pikantnější začíná být situace v Poháru konstruktérů. Zatímco Red Bull těží hlavně ze schopností Maxe a bodový přínos kolegy Péreze je velmi malý, McLaren díky stabilnímu duu Norris-Piastri zvládá být produktivnější a první Red Bull rychle stahuje. Po posledním podniku je rozdíl mezi nimi pouhých třicet bodů. A to McLaren čeká na celkové prvenství mezi týmy od roku 1998!

Foto: F1

Připravte si popcorn, tady to ještě bude zajímavé!

Další dílek do skládačky, na jejímž konci se dozvíme držitele obou mistrovských titulů, přijde už příští víkend na italské Monze. I tady se McLarenu v minulých letech dařilo a jestli Red Bull nemá v záloze nějaké eso v podobě výrazných upgradů vozu, bude jeho účast v závodě zase jen o minimalizaci škod. A pokud to tak půjde ve všech zbylých podnicích, máme vážně zaděláno na epický závěr ročníku!

Načítám