Hlavní obsah

Dvakrát je chtěli dostat, ale Češi to ustáli. Janík Motorsport přiváží bronz z náročného mezinárodního podniku FIA Motorsport Games

Foto: Janík Motorsport

Dva incidenty, dva pokusy setřást české barvy z medailové pozice. Přes toto a náročné podmínky závodu cestovních vozů v rámci FIA Motorsport Games k tomu se zástupcům naší země tvořených týmem Janík Motorsport podařilo získat bronzovou pozici. A to i přes to, že pilot Adam Kout protnul cíl šestý…

Článek

FIA Motorsport Games je multi série závodů, která zahrnuje 26 kategorií a konala se koncem října na závodním okruhu ve Valencii. České barvy měly svoje reprezentanty ve vícero kategoriích, ovšem v cestovních vozech vynikal tým Janík Motorsport s Adamem Koutem, vícemistrem série TCR Eastern Europe.

Kout za volantem speciálu Hyundai Elentra N neměl závod úplně jednoduchý, protože se na okruhu dostal do dvou incidentů, které brzdili jeho jinak našlápnutý směr k medaili.

Hned po povedeném startu se za první zatáčkou probojoval až na třetí místo, kde nejspíš došlo k lehkému kontaktu s vozem značky Cupra rivala jménem Eric Gené, čímž Kout ztratil několik pozic.

Po celý zbytek závodu český pilot doháněl ztrátu, avšak v poslední kole se zapletl do druhého incidentu s Aurélienem Comtem rovněž v Cupře. Francouz sice dostal 20sekundovou penalizaci, ale Kout tím pádem musel kromě náročných podmínek trati bojovat s dalším kontaktem.

Foto: Janík Motorsport

Kout měl skvělý start. Po něm ovšem přišel první incident.

Zdálo by se, že se na Česko v cestovních vozech valí smůla, navíc situaci neusnadňovaly ani pneumatiky pro jízdu na mokru, které jezdci nasadili kvůli předstartovnímu dešti. Reprezentant naší země i týmu Janík Motorsport nakonec protnul cílovou pásku na šestém místě, což je sice skvělý výsledek, ale ne medailový.

Jenže pak přišly ke slovu penalizace, které dostali Eric Gené, Aurélien Comte, ale i Marco Butti (dojel před Koutem, ale byl diskvalifikován), což Adama nakonec dostalo na bronzovou pozici. Ten následně situaci okomentoval pro server Touring car times následovně.

„Byl to cíl, který jsme si stanovili. Nebyl to nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, ale nakonec jsme se na bednu dostali,“ řekl Kout. „Jsem šťastný, že jsem dosáhl tohoto výsledku na své první mezinárodní akci,“ dodal pilot.

Kromě toho si Češi z FIA Motorsport Games 2024 odvezli bronz z virtuálního závodu cestovních vozů, stříbrno z virtuální série Formule 4 nebo třeba bronz z rallye historických vozidel. Takže hoši, děkujeme a těšíme se na příští úspěchy!

Načítám