Hlavní obsah

Důležitá změna pro všechny dovolenkáře, týká se Rakouska a Maďarska. Zavádí nové dálniční známky. Zjistili jsme, jestli se vyplatí

Foto: Asfinag (Facebookový profil)

Byla to velká událost i u nás a nyní tato sláva přišla i do Rakouska a Maďarska. Trochu nadneseně hovoříme o zavedení jednodenní dálniční známky, kterou nicméně budou muset zavést ve finále všechny členské země EU. Zjistili jsme, kolik denní známky u našich sousedů stojí, jaká je jejich platnost a zda se takový nákup vůbec vyplatí.

Článek

Zavedení jednodenní dálniční známky v České republice nastalo od března letošního roku, přičemž standardní cena byla v souladu s předpisy Evropské unie nastavena pro auta do 3,5 tuny na 200 Kč, respektive na 100 Kč a 50 Kč u zvýhodněných vozidel.

Jednodenní známka má platnost jednoho kalendářního dne, to znamená, že když ji koupíte 1. července v 16:00 hodin, bude vám platit do 23 hodin 59 minut 59 sekund téhož dne. Známku jde nicméně koupit dopředu a její platnost odložit až o 30 dní, přičemž tehdy začne platit od 00:00 hodin v den počátku platnosti.

Pro srovnání ještě uvedeme, že desetidenní známka stojí pro auta do 3,5 tuny 270 Kč, respektive 130 Kč a 60 Kč pro zvýhodněná vozidla. Rozdíl mezi desetidenní a jednodenní je tedy 70 Kč, respektive 30 Kč a 10 Kč.

Rakousko

V Rakousku je jednodenní známka celkem novinkou a platí na stejném principu jako ta česká. Takže pokud si 1. července v 15:00 hodin zakoupíte jednodenní digitální dálniční známku k okamžitému použití, bude platit od 1. července 15:07 hodin do 23 hodin 59 minut 59 sekund téhož dne.

Pozor, už zde neplatí to, co dříve, a jak pro jednodenní, tak desetidenní digitální rakouskou dálniční známku. Dříve jste totiž kvůli okamžité platnosti museli digitální známku koupit na IČ (podnikatel, firma), zatímco nyní už tak můžete učinit i jakožto soukromá osoba.

Foto: Asfinag (Facebookový profil)

V Rakousku natrefíte i na informační cedule, které se ptají, zdali jste si už zakoupili dálniční známku.

Výjimka odložené platnosti o 18 dní pro soukromou osobu v Rakousku ovšem nadále platí pro dvouměsíční dálniční známku a roční dálniční známku. Rovněž platí, že si platnost jednodenní, desetidenní a dvouměsíční elektronické dálniční známky můžete odložit až k datu 31. listopadu, a to z důvodu, že od 1. prosince začíná nový ročník dálničních známek a mění se tarify.

Rakouská digitální dálniční známka je stejně jako u nás registrovaná na registrační značku vozidla a její přeregistrace je před započetím platnosti zdarma a po započetí platnosti za 18 eur (442 Kč), což se u jednodenní a desetidenní elektronické známky nevyplatí.

Jednodenní digitální dálniční známka v Rakousku totiž stojí pro auta do 3,5 tuny 8,60 eura (211 Kč), zatímco desetidenní vyjde na 11,50 eura (282 Kč), což dělá aktuálně rozdíl oproti jednodenní 71 Kč.

Foto: Asfinag (Facebookový profil)

V Rakousku ještě stále koupíte klasickou nalepovací vinětu, ovšem ne jednodenní.

Jestliže nejste fanoušci digitálu, stále koupíte na více než 6 000 prodejních místech rakouskou nalepovací vinětu, ovšem jen jako desetidenní, dvouměsíční nebo roční. Rozdíl v cenách mezi nalepovací vinětou a digitální známkou není žádný. A kam s nalepovací známkou? Oficiální video vám poradí (ZDE).

Maďarsko

U našich přespolních sousedů je to s dálničními známkami o něco složitější, protože jsou zde auta do 3,5 tuny dělena do dvou kategorií a mají odlišné sazby.

V kategorii D1 tedy najdeme osobní auta (M1, M1G kategorie) do 3,5 tuny se sedmi a méně místy k sezení (včetně řidiče), která jsou (místa i kategorie) zapsaná v technickém průkazu/rozšířeném ORV.

Taková jednodenní známka pro vozidla D1 stojí 5 150 forintů (325 Kč) a stejně jako u nás i v Rakousku platí od chvíle zakoupení či zvolení dne platnosti (odložit začátek platnosti si lze až k 31. prosinci stejného roku) až do 23 hodin 59 minut 59 sekund toho dne, kdy platnost počala.

Znovu pro srovnání uvádíme cenu za desetidenní maďarskou dálniční známku pro vozidla kategorie D1, která činí 6 400 forintů (403 Kč), což je oproti jednodenní rozdíl dle aktuálního kurzu 78 Kč.

Foto: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

V Maďarsku se i auta do 3,5 tuny dělí do dvou kategorií s rozdílnými cenami.

V kategorii D2 najdeme auta do 3,5 tuny v kategoriích N1, N1G (lehká nákladní) a dále všechna ta, která mají více než osm míst k sezení včetně řidiče. Opět se vychází z toho, co je zapsané v techničáku či rozšířeném ORV.

Jednodenní dálniční známka pro vozidla D2 vyjde na 7 310 forintů (460 Kč), zatímco desetidenní 9 310 forintů (587 Kč), což dělá dle současného kurz rozdíl 127 Kč. Pozor, pokud za vozidlem D2 táhnete přívěs, zaplatíte za něj tu samou částku jako za samotné tažné vozidlo.

Dálniční známky doporučujeme kupovat jen na oficiálních prodejních portálech, kde máte garanci nejnižší ceny a skutečné realizace zakoupení známky (nepůjde o podvod). V Česku jde o portál edalnice.cz, na kterém mimochodem najdete i oficiální rozcestník pro vybrané sousední země, abyste překupníkům nenaletěli i tam.

Načítám