Hlavní obsah

Do aukce míří auto po Mr. Beanovi: Na žlutého miníka zapomeňte, nabízí jeden z nejlepších hot hatchů všech dob

Foto: Classic Car Auctions

Rowan Atkinson je populární herec, vynikající komik, ale také vášnivý fanda všeho na čtyřech kolech. Teď máte vzácnou příležitost jeden kousek z jeho sbírky pořídit. Zbystřit by měli hlavně fandové ostrých hatchbacků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po Mr. Beanovi je totiž k mání nádherný Peugeot 205 GTI, který má sice najeto přes 114 tisíc kilometrů, před předáním Rowanu Atkinsonovi však prošel kompletní renovací a jak dokládají přiložené fotografie, dnes auto vypadá jako nové.

A co víc, Atkinson ho prakticky neopotřeboval, v mrštném francouzském hatchbacku nenajel ani 500 kilometrů. Vůz je tedy ve stavu maximálně zachovalého exponátu z depozitáře značky Peugeot. A nemyslíme jen krásný lak ve sněhově bílé barvě, ale také vyvoněný interiér, ze kterého na vás dýchnou osmdesátky hned po jeho otevření.

Foto: Classic Car Auctions

Kousek z roku 1989 je ve skvělé kondici…

Pod kapotou pracuje benzinový čtyřválec s objemem 1,6 litru (k mání byla i verze s devatenáctistovkou), který dává 115 koňských sil, na stovku vůz rozpohybuje za necelých deset sekund a sviští maximální rychlostí 195 km/h. Peugeot 205 GTI je dodnes vyhledávaným hot hatchem, však se také považuje za jeden z nejlepších sportovních hatchbacků světa. Netrhal sice rychlostní rekordy, jeho parametry však byly na svou dobu víc než solidní. A to nezapomeňme na fakt, že vážil pouhých 850 kilo!

Foto: Classic Car Auctions

... a to včetně interiéru.

Společnost zaštiťující celou aukci zatím neprozradila odhadovanou cenu, ale vzhledem ke stavu a faktu, kdo je zapsán v technickém průkazu, by se nejvyšší příhoz měl pohybovat mezi 600 až 900 tisíci korunami. Před pár lety se přitom ve Francii dražil obdobně zachovalý kousek a cena se šplhala daleko přes milion.

Dravý Francouz bude novému majiteli jistě dělat radost, Atkinsona však zúžení jeho sbírky zas až tolik mrzet nemusí. Za jeho život mu rukama prošlo nespočet automobilových klenotů (a některé stále vlastní), namátkou McLaren F1, Aston Martin V8 Zagato, BMW 328 z roku 1939, Lancia Delta HF Integrale, ale také nespočet rollsů nebo bentley.

Jo, tenhle chlapík si umí dělat radost!

Načítám