Hlavní obsah

Dálniční známka od ledna 2025 zdraží, protože musí. Kolik si připlatíme?

Foto: ŘSD, edalnice.cz

S novým rokem stoupne cena dálniční známky. Sice ne skokově, ale připlatíme si. Začíná totiž platit automatická úprava její ceny odvislá od inflace a nově otevřených úseků. Tak o kolik?

Článek

S příchodem roku 2025 dojde ke zdražení dálniční známky, o čemž informoval server Novinky.cz. V lednu totiž začne platit zákonem stanovená automatická úprava její ceny, která je odvislá od inflace (hlavní kritérium) a počtu kilometrů nově otevřených/zpoplatněných úseků.

Výši zdražení aktuálně počítá Ministerstvo dopravy, nicméně vzhledem k nízké inflaci a plánovaným nově zpoplatněným přibližně stům kilometrů úseků by navýšení podle odhadů mělo činit asi 115 Kč.

Zákon je nicméně nastaven na celé stokoruny, takže v takovém případě cena vzroste buď o 100 Kč, nebo o 200 Kč. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) Novinkám dále řekl, že nad rámec automatického postupu nebude nic navrhovat. A to navzdory tomu, že nedávné povodně poničily řadu mostů a silnic, jejichž oprava půjde do miliard.

Foto: edalnice.cz

Aktuální ceník (září 2024) dálničních známek v ČR.

Připomeneme, že roční dálniční známka po 12 letech zdražila v březnu 2024 z 1 500 Kč na 2 300 Kč. Pokud se odhadované navýšení ceny ukáže jako reálné, zaplatíme v roce 2025 za roční dálniční známku 2 400 Kč, případně 2 500 Kč.

Měsíční, desetidenní a jednodenní dálniční známky zdraží začátkem roku 2025 rovněž, ovšem tam půjde o desetikoruny.

Zvýšené ceny vyjdou ve sbírce zákonů a mělo by se tak stát nejpozději do konce října. Přespříští rok (2026) známky opět zdraží a tak to bude pokračovat do té chvíle, dokud příslušný zákon některá z vlád nezruší. Otázkou zůstává, jestli by takové zrušení bylo rozumné, protože za peníze vybrané z dálničních známek se stávající síť udržuje, opravuje a rozšiřuje. A to naše země nutně potřebuje…

Načítám