Hlavní obsah

Cupra chystá prcka, který městem jen prosviští. Co už víme o připravovaném modelu Raval?

Foto: Cupra

Nabídka španělské značky Cupra je dnes postavena na spalovacích motorech, v dohledné době se však chystá i vlna nových elektromobilů. Tím nejmenším bude Cupra Raval, městské auto vycházející z divokého konceptu UrbanRebel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se řekne Cupra, pravděpodobně vám jako první naskočí crossover Formentor. Není se co divit, první samostatný model značky se za krátkou dobu vyšvihl do pozice bestselleru, ve které určitě zůstane i nyní, krátce po omlazovací proceduře. Nabídka mladé španělské automobilky je však pestřejší a brzy se zase rozroste. Třeba o malý elektromobil Cupra Raval.

O co půjde

Raval bude jedním z nových malých elektromobilů koncernu VW, které zahrnují třeba Volkswagen ID.2all nebo Škodu Epiq. Má být primárně cenově dostupný, ale proti sourozeneckým vozům ze stejné stáje odvážnější, takže ho na cestách jen tak nepřehlédnete.

Proporce novinky naznačila už před časem studie UrbanRebel. Šlo o divokou vizi malého závoďáku s výkonem 430 koní a stovkou za 3,2 sekundy. Parametry Ravalu budou střídmější a design uhlazenější, přesto si troufáme říct, že půjde o sympatické osvěžení současného automobilového trhu.

Foto: Cupra

Cupra UrbanRebel je slušná divočina, že? Sériové auto bude vypadat jinak.

Kde se vzalo jméno

Zatímco rozklíčovat název konceptu UrbanRebel není příliš těžké, jméno Raval vám nemusí být úplně povědomé. Ale jak už to u Cupry (a také Seatu) bývá dobrým zvykem, odkazuje na španělský původ.

„Raval je jednou z nejpřekvapivějších částí Barcelony. A dnes jsme hrdí na to, že budoucí městský elektromobil značky Cupra ponese jméno této čtvrti a bude reprezentovat jejího ducha. Stejně jako se nám to povedlo s modelem Born, chceme nyní vyjádřit esenci čtvrtě Raval a i nadále inspirovat svět z Barcelony,“ vysvětluje šéf značky Wayne Griffiths.

Foto: Cupra

Raval rozzáří (nejen) španělské ulice.

Pro koho je určený

Malý, cenově dostupný elektromobil s odvážným designem nepřekvapivě cílí na mladé. „Raval je pozvánkou pro novou generaci, která očekává něco lepšího. Městský, rebelský a se svým vlastním charakterem a napojením na generaci Z,“ říká dále Griffiths.

Foto: Cupra

Kabina odpovídá trendům dnešní doby. I proto tlačítka na volantu připomínají ta z ovladačů herních konzolí.

Co v nabídce doplní

Cupra svou paletu elektromobilů teprve naplňuje, už nějaký čas ale můžete koupit kompaktní hatchback Born a nedávno se nabídka rozšířila o elektrické SUV-kupé Tavascan. Na Raval už nebudeme muset čekat dlouho, jeho premiéra je naplánována na rok 2025.

Foto: Cupra

Tavascan a Born, dva elektromobily Cupry bok po boku.

Jaké má parametry

Technické podrobnosti si Španělé zatím nechávají pod pokličkou, prozradili nám alespoň hrstku úvodních informací. Raval nabídne výkon 225 koní, stovku za 6,9 sekundy a maximální dojezd až 440 kilometrů. Předpokládáme ale, že nepůjde o jedinou variantu, a výhledově by se tedy nabídka modelu měla dále rozšiřovat. Ať už směrem úspornějším nebo naopak divočejším.

Načítám