Hlavní obsah

Čtyři rychlostní rekordy naráz: 1600koňová střela švédského Koenigseggu se pro rychlost narodila

Foto: Koenigsegg

Švédský hypersport s nevyslovitelným jménem smázl hned čtyři rychlostní rekordy naráz, ten nejdůležitější mu ale stále chybí.

Článek

Devatenáct sekund není zrovna dlouhá doba. Vy si za tak dlouho možná zavážete boty, Usain Bolt tak rychle zvládl zaběhnout dvoustovku a borec z UFC za ni zhasnul soupeře jedním povedeným kopem. A Koenigsegg Jesko, tenhle pekelně rychlý hypersport ze Švédska, se dokáže rozjet z klidu na 400 km/h.

Umíte si to představit? Vaše auto se za stejných devatenáct sekund dohrabe na nějakých 150 km/h, zatímco Jesko už letí rychlostí, kterou my, prostí smrtelníci, zažijeme jen po startu letadla cestou na dovolenou. Tomu se říká RYCHLOST!

Foto: Koenigsegg

Jesko Absolut se od běžného Jeska liší především absencí obrovského zadního křídla, které ve vysokých rychlostech sice generuje spoustu přítlaku, ale také odporu vzduchu, a omezuje tak maximálku. Absolut krájí vzduch daleko efektivněji.

A Jesko Absolut jí má na rozdávání. Tahle 1600koňová silniční střela s dvakrát přeplňovaným 5,0 V8 spalujícím E85 po celých sudech se pro ni narodila a prokázala ji překonáním hned čtyř rychlostních rekordů za jedno odpoledne. Zmíněná akcelerace 0-400 km/h jí zabrala přesně 18,82 sekundy a z nuly na 250 mil za hodinu (402 km/h) to bylo jen o chloupeček déle, konktrétně za 19,20 sekundy.

Ještě působivější je ale disciplína 0-400-0 km/h, tedy zrychlení z klidu na čtyřstovku a okamžité zpomalení až do zastavení – což je něco, co by posádce dokázalo spolehlivě obrátit vnitřnosti naruby. Jesko tuhle torturu zvládlo za pouhých 27,83 sekundy, čímž pokořilo rekord předchůdce Regery (loni to zvládla za 28,81 s), která překonala chorvatskou elektrickou střelu Rimac Nevera (29,93 s). Pro doplnění, Jesko si ještě připsalo rekord 0-250-0 mph za 28,27 s.

Foto: Koenigsegg

Jesko Absolut zajelo všechny rekordy v ideálních podmínkách 27. června na domácí půdě ve Švédsku. Ani tam ale není dost dlouhá a rovná silnice, kde by se dala vyzkoušet maximálka…

Ten nejdůležitější mu však ještě chybí – rekord v nejvyšší dosažené rychlosti. Stále ho totiž drží dost upravené Bugatti Chiron Super Sport s hodnotou 490,484 km/h. Christian Koenigsegg ale tvrdí, že jeho Jesko Absolut podle simulací dokáže dosáhnout rychlosti až 532 km/h – ale nenašel silnici, kde by toho mohl bezpečně dosáhnout. A koncern Volkswagen ho na testovací trať Ehra-Lessien, kde zajelo Bugatti svůj rekord, z pochopitelných důvodů určitě nepustí…

Získá Koenigsegg rekord v maximální rychlosti?
Jasně, zvládnou to!
84,3 %
Nejspíš nebude kde ho zajet.
10,4 %
Nemají šanci, Bugatti je nejlepší.
5,3 %
Celkem hlasovalo 949 čtenářů.
Související témata:
Koenigsegg Jesko
Načítám