Hlavní obsah

Češi řešili její kontroverzní vzhled, přesto je u nás hitem. Teď čeká žádanou škodovku omlazení

Foto: Čtenář Přemysl

První fotky faceliftované Škody Kamiq máme díky našemu čtenáři.

Škodu Scala jsme v maskování už odchytili, teď přišel na řadu Kamiq. Zakamuflovaný prototyp vyfotil náš čtenář Přemysl, děkujeme! Pokud i vy narazíte na českých silnicích na zamaskovaný prototyp, sem s ním!

Článek

Od modernizace si určitě víc slibuje Škoda Scala, která měla na českém trhu velké ambice - chtěla znovuoživit zájem o hatchbacky nižší střední třídy, což se jí úplně nepodařilo. Soudě alespoň podle prodejních čísel. U nás to ještě jde, za loňský rok byla Scala šesté nejprodávanější auto vůbec, celkově se však celosvětově meziročně propadla skoro o dvacet procent. Hůř na tom byly jenom modely Kushaq, Slavia a Rapid, ty se ovšem prodávají jen na vybraných trzích.

Kamiq, to je jiná písnička. Ten si loni našel po světě 96 300 zákazníků, zmíněná Scala jenom necelých čtyřicet tisíc. Svou modernizaci možná crossover nevyhlíží tak zoufale jako Scala, hodit by se však mohl. Pamatujete na ne úplně pozitivní přijetí designu nejmenšího SUV od Škodovky? Nadšením se rozhodně neskákalo, spíš se upozorňovalo na podobnost s modely jiných značek.

Na tuhle epizodku může Kamiq směle zapomenout, k číslům výše přidám ještě i ta letošní za prvních pět měsíců - s 4 172 registracemi jde o nejprodávanější škodovácké SUV u nás, úspěšnější je v Česku jenom neohrožené duo Fabia a Octavia.

Osvěžení malého crossoveru by mělo být spíše decentní, zaslechli jsme však, že Kamiqu velmi prospěje. Nově prý bude uhlazenější, elegantnější... uvidíme! V podobně umírněném duchu by se měly odehrávat i interiérové novinky, ani tady nic zásadnějšího čekat nemůžeme, natožpak na poli techniky. Víc se každopádně dozvíme v průběhu léta, kdy by se modernizovaný Kamiq i Scala měly prvně oficiálně ukázat. Vy si zatím můžete oba připravované facelifty prohlédnout v galerii, Přemysl totiž kromě crossoveru nafotil i zamaskovanou Scalu.

Rozhodně pak nepůjde o jediné letošní škodovácké novinky, hodně zvědaví jsme na kompletně nový Superb a Kodiaq, dočkáme se na podzim. Mělo by jít o poslední nové škodovky se spalovacím motorem, pak už nastoupí elektrická záplava - příští rok dojde na Elroq, v roce 2025 se objeví malá a nejlevnější elektrická škodovka společně s faceliftovaným Enyaqem, za tři roky tu pak bude i elektrický kombík velikosti Octavie a velký sedmimístný crossover s délkou 4,9 metru, prozatím označený jako „Space“, vycházet bude ze studie Vision 7S. V tuto chvíli je nám však nejblíž letní premiéra Scaly s Kamiqem!

Načítám