Hlavní obsah

Je to Bohouš! Martin Macík zbrojí na obhajobu dakarského vítězství s novým kamionem v nových barvách

Foto: MM Production

Po odhalení nové evoluce dakarského kamionu jsou tu další důležité novinky od týmu Martina Macíka. Nyní už víme, v jakých barvách a s jakým sponzorem vyrazí bojovat na Dakar 2025 - a hlavně jaké jméno ponese jeho nový závoďák!

Článek

Pojmenovávání závodních kamionů má u rodiny Macíků už dlouhou tradici - jen za poslední roku jsme tu měli Frantu, Karla, Arnošta a Čendu. A nyní přijíždí… Bohouš! „Chtěli jsme pro něj ryze české jméno, takže je to Bohouš. Víc české už to asi být nemůže a myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že už se těšíme, až ho i s novým designem pořádně protáhneme v terénu,“ říká pilot Martin Macík Jr.

Bohouš tedy bude závodní speciál přímo z dílny MM Technology, firmy rodiny Macíků specializující se na vývoj, konstrukci a provoz dakarských kamionů. Letošní specifikace nese označení EVO4, a přestože nepřináší radikální technické změny (když máte nejrychlejší stroj v závodním poli, žádné razantní úpravy ani dělat nemusíte), řada drobných zlepšení v oblasti stability podvozku, rozložení hmotnosti nebo zvýšení odolnosti by měla znovu zajistit náskok před konkurencí.

Foto: MM Production

Seznamte se s Bohoušem, budoucím králem Dakaru! Tedy aspoň doufáme…

Nový kamion je provedený ve válečných odkazujících na novou spolupráci s renomovaným výrobcem pneumatik Prometeon, jejíž výrobky už sedlčanský tým v minulosti testoval. „V drsném terénu a závodním tempu si bez pořádných pneumatik neškrtnete. Spojují kamion se zemí a kolikrát můžou rozhodnout o výsledku nejen etapy, ale celého závodu. Proto mě těší, že jsme navázali spolupráci právě s dodavatelem pneumatik Prometeon, který je vyvíjí přesně pro ty účely, které potřebujeme,“ pochvaluje si Martin Macík. Na pneumatikách značky Prometeon vyjede na trať nejen Bohouš, ale také další kamiony z dílny MM Technology.

Foto: MM Production

Výrobce gum Prometeon je hlavním partnerem týmu MM Technology. Není divu, závodní kamion polyká celé sady na počkání.

A to už za pár dnů, protože prvním ostrým testem bude Rally du Maroc začínající prologem již v neděli 6. října. „Bude to pro nás takový malý Dakar. Chceme samozřejmě přivézt co nejlepší výsledek, ale hlavně k tomu přistupujeme jako k první reálné možnosti otestovat nové kamiony EVO 4 v závodních podmínkách,“ přibližuje očekávání týmu David Švanda, mechanik MM Technology. Primární samozřejmě bude vyzkoušet odolnost celé konstrukce a vychytat případné mouchy, ale když cinkne nějaká ta medaile, nikdo se nebude zlobit…

Foto: MM Production

Bohouš je tam nejmodernější závodní zbraň, která vyjela z bran specializované firmy MM Technology.

BOHOUŠ

Motor: IVECO Cursor 13

Objem: 12 996 cm3

Výkon: 1 050 k

Toč. moment: 5 000 Nm

Max. rychlost: 135 km/h (el. omezeno)

Objem nádrže: 900 l

Váha: 8 760 kg

Rozměry: 6 950 mm x 2 550 mm x 3 300 mm

Načítám