Hlavní obsah

Dehydratace za volantem může být nebezpečná jako alkohol

Foto: Shutterstock / ArtOfPhotos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vliv alkoholu na řízení je mnohokrát zdokumentovaný jev, kterému jsme se nejednou věnovali i u nás na Garáži. Web Motor1 ovšem upozorňuje, že zhruba stejné účinky jako požití alkoholu může mít na řidiče i dehydratace. O té se ovšem na internetu ani v autoškolách příliš nemluví.

Článek

Pít před jízdou alkohol je nebezpečné, nelegální a hlavně neskonale pitomé. O alkoholu za volantem bylo napsáno i natočeno mnohé. I my jsme se tomuto tématu v bezpečí uzavřeného okruhu poctivě věnovali. O vlivu nedostatku spánku či dehydratace se ovšem příliš nemluví. Podle studie publikované na ScienceDirect, na kterou se odvolává magazín Motor 1, ovšem i mírná dehydratace čili nedostatek tekutin v organismu, může vést k tomu, aby řidič za volantem udělal celou řadu chyb.

Vliv dehydratace vědci zkoumali na 11 dospělých, kterým na simulátoru měřili mozkovou kapacitu. Snažili se při tom porovnávat řízení napitých a žíznivých při dvouhodinovém sezení za volantem, ze kterého se poté při analýze výsledků vyloučili chyby, které mohly být způsobeny únavou. A výsledek? Dehydratovaní řidiči dělali více malých chyb, jako je například vyjíždění ze svého pruhu a pozdější brzdění. Podobně jako při mírném požití alkoholu.

Každému musí být jasné, že 11 testovaných není právě obsáhlá vědecká simulace. Důvěryhodnosti nepřidá ani fakt, že jeden z účastníků musel být z pokusu vyloučen, jelikož usínal. Navíc s tím, jak pokus pokračoval, začali i ti řidiči s dostatkem tekutin dělat chyby, i když méně než jejich dehydratovaní kolegové.

I přes to je třeba na dostatek tekutin myslet. Na delší cestu si proto připravte dostatek pití, v letních měsících je ideální vlažná či chladnější voda, led nechte v mrazáku. Co se hydratace týče, pamatujte, že káva v tomto případě není váš přítel. Z jedné části vás možná po ránu probere a večer zabrání tvrdě usnout, jako prostředek k boji s dehydratací ovšem káva neslouží dobře. Pokud na vás přijde hlad, slané brambůrky a tyčinky také nejsou to, co hledáte. Raději sáhněte po cherry rajčatech nebo nakrájených meruňkách, broskvích či nektarinkách. Policisté se vás při kontrole na kvalitu nočního spánku a zásobu tekutin ptát sice nebudou, ale jelikož nejsme na silnicích sami, je fér se na ně pouštět pouze ve 100% stavu.

Reklama

Související témata:
Dehydratace
Načítám