Hlavní obsah

Do prodeje míří BMW 850i z roku 1992. Samo o sobě není tak vzácné, prvním majitelem byl ale Karel Svoboda…

Foto: Ondřej Kroutil

Karel Svoboda byl známý skladatel filmové, televizní, populární a muzikálové hudby, který svůj život ve věku 68 let předčasně ukončil vlastní rukou v roce 2007. Nyní se objevil na prodej kousek z jeho historie, konkrétně vlajkové kupé z 90. let BMW 850i. Vůz je navíc ve slušném stavu a za zajímavou cenu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V 70. a 80. letech se automobilce BMW natolik dařilo, že si mohla dovolit postavit něco opravdu vrcholného (na vývoj i prodej drahého), co začalo lézt do zelí luxusním autům typu GT jiných luxusních značek. Přesto, že vývoj původního BMW řady 8 začal v roce 1986, tak už v roce 1989 stál produkční model na autosalonu ve Frankfurtu.

Dobové prameny se v informacích liší, ale za prvních osm dní prodeje BMW řady 8 nasbírali dealeři údajně na 5 000 objednávek. Dokonce někteří kupci přepláceli nad doporučenou cenu, aby měli bavorskou novinku mezi prvními.

Jedním z majitelů tohoto technického skvostu byl rovněž Karel Svoboda, známý český hudební skladatel, který se narodil v roce 1938 a zemřel vlastní rukou v roce 2007. Tato vážená osobnost byla prvním majitelem modelu BMW 850i z roku 1992, který aktuálně míří se stavem nájezdu 259 000 km do prodeje.

Pod kapotou stroje pracuje důvod, proč je tak vyhledávaný, a to zážehový pětilitrový dvanáctiválec naladěný na 299 koní. Převodovka je v případě bavoráku po Svobodovi automatická, ovšem vyráběly se i specifikace s manuály.

Podle dražitele má vozidlo jasně doložitelnou historii a je po velkém servisu. Současný majitel vozu před dvěma lety dopřál nové tlumiče, těhlice, hlavní brzdový válec, nové chladiče, nová palivová čerpadla. Přetěsnění se pak dočkal motor, převodovka a další díly.

Interiér platí za velice zachovaný s původní šedou kůží bez trhlin. Samotná karoserie stále obléká původní modrou metalízu, ovšem najdou se na ní drobné nedostatky vlivem používání. Dále nefunguje posuv sedadla řidiče a jeden z malých displejů na středovém panelu.

Originální stav předurčuje německé kupé po Karlu Svobodovi jako zajímavou investiční příležitost, vyvolávací cena vozu činí 550 000 Kč.

Na finální částku si budeme muset počkat do 26. října 2024, protože ten den od 15:00 hodin odstartuje na Prague Car Festivalu blok aukcí, kde mimo tohoto BMW najdete ještě třeba Alfu Romeo po Karlu Gottovi nebo Roadster od Metalexu. Tak se přijďte podívat, srdečně zveme!

Související témata:
Karel Svoboda
Načítám