Hlavní obsah

Nejdivočejší Dacia všech dob už létá vzduchem. Dakarský speciál Sandrider pochválil i jeden z nejlepších jezdců světa

Foto: Dacia

Spojení rumunské Dacie a slavné Rallye Dakar je něco, co šlo dříve považovat za spíše nereálné. Jenže pak automobilka skutečně oznámila svoji účast a potvrdila, že extrémně náročný závod pod jejím logem odjedou ty největší hvězdy této legendární soutěže. Následovalo odhalení speciálu Sandrider a nyní přišly na řadu i tréninky a první chvála.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slavná Rallye Dakar 2025 bude písečné peklo, kterého se od 3. do 17. ledna 2025 zúčastní i rumunská Dacia s futuristickým speciálem Sandrider, který je postavený na lehkém trubkovém podvozku a vybavený třílitrovým dvakrát přeplňovaným šestiválcem o výkonu 355 koní a síle 539 Nm putující skrze šestirychlostní sekvenční převodovku na všechna čtyři kola.

Posádku tohoto speciálu tvoří naprosté legendy Dakaru, konkrétně šampioni Sébastien Loeb, Nasser Al-Attiyah a španělská zubařka a velmi úspěšná závodnice Cristina Gutiérrez, která vyhrála letošní Dakar v kategorii T3.

To samo o sobě k úspěchu nestačí, proto se posádka pilně věnuje tréninku. Začátkem května Loeb a Gutiérrez testovali divoký Sandrider ve Walesu, zatímco pár dní na to se všichni tři sjeli do Francie, kde tréninky pokračovaly.

Foto: Dacia

Sébastien Loeb auto zhodnotil velmi kladně a těší se na další testování.

Zkušený 50letý závodník Sébastien Loeb testy zhodnotil následovně: „Testování proběhlo velmi dobře. Jeden den jsem byl ve Velké Británii a dva dny ve Francii. Pracovali jsme na odpružení a diferenciálu, abychom s autem našli dobrou rovnováhu.“

„Byl jsem spokojený s tím, jak to fungovalo. Motor od začátku pracoval dobře a neměli jsme žádné problémy. Na základě zkušeností se zbrusu novým vozem to vypadá opravdu dobře a těším se na pokračování testování v Maroku.“

Jak Loeb naznačil, další zkoušky si Dacia Sandrider odbude už 28. června 2024 v Maroku, kde bude spolu s posádkou až do 6. července 2024 drásat terény podobné těm, které se nachází i v Saúdské Arábii na trase Dakaru.

Svůj ostrý soutěžní debut má Dacia Sandrider mít na Rallye du Maroc 2024, která odstartuje už začátkem letošního října v Maroku. Tam na jezdce čeká celkem pět obtížných etap, které prověří nejen jejich vozy, ale i posádky samotné. Tato rallye je totiž podobně jako Dakar velmi náročná na navigaci i terén, proto jde o ideální přípravu na vrcholný a epický Dakar 2025.

Načítám